Kariérní diplomat Jamal al Jamal byl jmenován palestinským velvyslancem v České republice v říjnu 2013. Nebyla to snadná mise. Česká republika se totiž od té doby, kdy vstoupila do bloku Západních zemí, stala silným příznivcem Izraele; český president Miloš Zeman dokonce volal po tom, aby česká ambasáda byla přemístěna z Tel Avivu do Jeruzaléma. Al Jamal od tohoto presidenta požadoval, aby své volání po tomto ilegálním kroku odvolal. 1. ledna 2014 se zrovna al Jamalova rodina stěhovala do nové rezidence a nové kanceláře. Podle Reuters „byla Al-Jamalova rezidence součástí nového komplexu obsahujícího i Palestinskou ambasádu před otevřením.“


(1) A došlo k explozi: Jamal al Jamal utrpěl strašlivá zranění na hlavě, rukou a žaludku. Odvezli jej do vojenské nemocnice, kde svým zraněním brzy podlehl.

Reakce pro-izraelské české vlády byla zklamáním: obvinili oběť. Andor Sandor bývalý šéf české Vojenské rozvědky, kterého k tomu často citovali, halasil: „Myslím, že Palestinská administrativa by měla objasnit mnohé otázky týkající se exploze.“ Zavrhl možnosti, že by v tom mohli být obvyklí podezřelí z terorismu – Hamas a země podporující palestinskou záležitost. I Izrael je mimo podezření, tvrdil – se strojeně kamennou tváří – protože takovéto usmrcení by přeci poškodilo „mírový proces.“ (K „nehodě“ došlo v předvečer schůzky mezi Johnem Kerrym a Netanyahuem.)

Česká vláda začala okamžitě tvrdit, že al Jamal se sám vyhodil do povětří z nedbalosti pomocí palestinských trhavin, když otvíral ambasádní sejf. Byli také pobouřeni neregistrovanými střelnými zbraněmi a výbušninami, které na ambasádě našli; a někteří navrhovali Palestinskou ambasádu obvinit z porušení Vídeňské konvence ilegálním materiálem. Nebyl to žádný „terorismus“; smrt byla považována za případ nedbalosti a vlastnictví ilegální výzbroje. Dcera Al Jamala Rana nevěří, že by snad došlo k nějaké „nehodě“; má podezření, že sejf byl upraven během převozu.

Personál Palestinské ambasády poukázal, že sejf byl nový a neobsahoval žádné výbušniny; experti uvedli, že i sejfy s nastraženým podminováním by byly dost těžko smrtelné. Oficiální činitelé PLO tvrdili, že střelné zbraně a výbušniny ambasádě dali činitelé dalek přátelštějšího komunistického Československa, a do země nepřišly ilegálně.

V dubnu 2014 nastal v příběhu dramatický obrat. Podle nové verze někdo nastražil do knihy Semtex – ve skutečnosti do dvou – a takovou Jamal otevřel. Policie tvrdila, že Semtex byl „přinejmenším“ 30 let starý, takže ho někdo musel do knížky vložit už před desítkami let. Policie sice oficiálně nepotvrdila, že to opravdu Semtex byl, byla si však jistá, že „to“ bylo 30 let staré. O těch „knihách“ pak přiznali, že to ve skutečnosti byly krabice se Semtexem zamaskované, aby vypadaly jako knihy. (2) Podle Čechů ale stejně pořád není důvod k podezření z nekalé hry; i tak to byla „nehoda.“

Přezíravé reakce české vlády na smrt palestinského velvyslance poukazuje na znepokojivou lhostejnost k této tragédii. Darovala snad tyto „knihy“ československá vláda předchozímu konzulátu? Nebo tam byly zlovolně vpašovány během stěhování ambasády? Původ těch fingovaných semtexových „knih“ by mělo zjistit nějaké vyšetřování, i to jak se dostaly na ambasádu.

Vzhledem ke zranitelnosti palestinských vůdců a k historii jejich odstraňování Izraelem, by měla být smrt prominentního Palestince považována za podezřelou, dokud se nedokáže opak.

Poznámky

[1] Palestinian ambassador to Czech Republic killed by book with hidden explosive. Circa. April 8, 2014 at: www.cir.ca

[2] Czech News Agency. Palestinian diplomat killed by Semtex from 1970s. April 8, 2014. Prague Post at: www.praguepost.com

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca