Vůdčí člen německé euroskeptické strany Alternative für Deutschland (AfD) poprosil Británii, aby zůstala v Evropské unii, protože jinak buď celá Unie zkolabuje, nebo se zvrhne v tyranii: „Pro mě je pomyšlení, že by Británie mohla opustit EU, tím nejhorším scénářem, o jakém mohu uvažovat … Odejde-li Británie, jsme ztraceni, potom je ztracen celý kontinent. Pak pospějeme k EUSSR. A to není žádné velké přehánění.“ Během interview vystaveného na webové stránce v anglickém jazyce thelocal.de Hans-Olaf Henkel volal po skoncování s měnou Euro s tvrzením, že poškozuje Německo.


Henkel pochválil Británii jako „jedinou zemi, která v Bruselu zůstává, a jejíž představitelé si udrželi určitý zdravý rozum,“ a říká, že zbytek Evropy by měl aspirovat na britskou pozici, být v EU, nikoliv však v Eurozóně.

AfD při pohledu na nadcházející euro-volby očekává, že získá určitá křesla v Europarlamentu za Německo. Henkel řekl, že jeho strana se v Evropském parlamentu zaměří na spolupráci s britskou Konzervativní stranou, ač dosud o tom neproběhly žádné formální rozhovory.

Rovněž zamítl myšlenku na spolupráci s UKIP, když řekl, že AfD nechce Evropskou unii rozpouštět, a je skeptická k imigrační politice UKIP. Ve skutečnosti je jen velice málo euroskeptických stran, se kterým nejspíš bude AfD spolupracovat.

„Řeknu vám, s kým nepůjdeme. Nepůjdeme s UKIP, protože ti chtějí EU rozpustit, což my nemáme v programu, a jejich imigrační politika nám připadá směšná. Určitě se nesdružíme s Wildersem z Holandska, s madame Le Pen z Francie ani s FPÖ z Rakouska,“ řekl.

I když tato strana oficiálně nechce alianci s UKIP, Nigel Farage byl i tak pozván, aby promluvil k mládežnickému křídlu AfD, a dva vedoucí členové AfD ignorovali své vedení a cestovali do Londýna, aby se setkali s Faragem.

Henkel se však těmto schůzkám vysmál a žertoval: „Já jsem se už čtyřikrát setkal s Fidelem Castrem … a nikdo o mě nikdy neřekl, že jsem levicový revolucionář.“

Pak přistoupil k tvrzení, že největším problémem Evropy je měna Euro, protože je moc silná pro jižní země, jako je Řecko a Portugalsko, a moc slabá pro takové země, jako Německo.

Henkel, když vysvětloval problémy, jaké způsobila Euro-krize, řekl: „Abychom zachránili euro, musíme snížit ohromné rozdíly v produktivitě mezi Řeckem a Německem. Ne úplně, ale poněkud… Řecko se pokouší pozdvihnout spolu s Portugalskem a Španělskem … to ale nestačí. Tak co teď zbývá? Německo musí poklesnout.“

Poukázal na povinnou minimální mzdu v Německu jako na důkaz, že země byla stažena dolů.

Alternative für Deutschland byla založena loni jako anti-Euro strana pro kampaň německých spolkových voleb. Ač jí jen tak, tak uniklo, aby dostala zastoupení v německém parlamentu, tak od té doby roste v průzkumech a téměř s určitostí získá křesla v nadcházejících evropských volbách.

Tato strana se popisuje jako ‚centristická‘ a na rozdíl od dalších euroskeptických stran na kontinentě nezaujímá nacionalistickou nebo anti-imigrační linii. Ve skutečnosti pořád ještě upřednostňuje další evropskou integraci, i když méně centralistickou a méně byrokratickou. Ač v této straně našli svůj domov i určití nespokojení sociální konzervativci, dosud v ní nedosáhli dominantní pozice.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com