Ač Bílý dům neustále hrozil dalšími sankcemi proti Rusku za to, že ne-de-eskaluje (i když sám sebe taky ne-de-eskaloval), tak konkrétnost o dodatečných sankcích byla řídká. Varování německého CEO ohledně zpětných rázů nesených ekonomickými sankcemi … „nesmyslnost“ náhrady ruského plynu plynem z USA … ruská varování před „vzájemnými provázanostmi“ a před „bumerangovým efektem“ … to všechno redukuje Západní arzenál možných finančních sankcí. Ale, jak hlásí Times of London, možná, že USA našly Putinův kritický neuralgický bod – sankční režim, který by mohl zaútočit proti Putinově osobnímu bohatství, do něhož patří $40 miliard na švýcarských bankovních kontech.


Jak hlásí The Hill,

[quote align="center" color="#999999"]

Bílý dům v pátek odmítl komentovat zprávy, že by šlo útočit na osobní bohatství ruského presidenta Vladimira Putina, kdyby snad Západ přikročil k dodatečným sankcím kvůli Ukrajině.

„Nebudu předjímat konkrétní osoby nebo subjekty, na které se Spojené státy mohou zacílit,“ řekla reportérům v Bílém domě národně bezpečnostní poradkyně Susan Rice. „Dovolte mi ale jen říci, že my jsme už dali jasně na srozuměnou, že existují další jednotlivci, oficiální činitelé, blízcí společníci vyššího vedení, oligarchové a ty subjekty, se kterými jsou spojeny, které zůstávají mezi docela dobře možnými cíli dodatečných sankcí.“ [/quote]

V pátek referoval Times of London, že USA připravují sankční režim, jehož cílem by bylo Putinovo osobní bohatství, do něhož patří údajných $40 miliard ukrytých na švýcarských bankovních kontech.

[quote align="center" color="#999999"]

Putinovy skutečné držby jsou pečlivě utajovány a rozsah těchto držeb je těžké odhadovat. Ale hrozba pokusem o zmrazení osobních aktiv ruského presidenta by mohla hrát roli v dohodě, na kterou si ve čtvrtek plácli ministři zahraničí z USA, Ukrajiny, Ruska a Evropské unie. [/quote]

Možná by stálo za to připomenout Putinovu odpověď z televizních otázek a odpovědí minulý týden…

[quote align="center" color="#999999"]

Putina se ptali, proč si USA mohou dělat, cokoliv se jim zamane, a nikdo je nepotrestá, zatím existují pokusy o trestání Ruska.

„USA jsou určitě jedním ze světových vůdců. V určitém okamžiku to i vypadalo, že jsou tím jediným vůdcem a je zaveden unipolární systém. Teď to ale už vypadá, že tomu tak není. Ve světě je všechno vzájemně provázané, a jakmile zkusíš někoho potrestat, tak nakonec zjistíš, že sis ve své zášti před očima uřízl vlastní nos,“ řekl. [/quote]

My jsme si ale i tak jisti, že Obama a jeho tým zvážili všechny zamýšlené i ty nezamýšlené důsledky jakýchkoliv takových akcí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com