Velký posun v oblasti výzkumu umělého masa ohlásily v těchto dnech laboratoře Modern Meadow a Organovo. Využití technologie, která se v současné době požívá pro výrobu plastů a nyní se testuje pro umělou výrobu lidských orgánů a tkání, je možné aplikovat také pro výrobu zvířecího masa, produktů z něj a také zvířecích kůží. Technologie 3-D printingu, bioprintingu nebo česky tisku tkání spočívá v tom, že jednotlivé vrstvy buněk jsou pokládány na sebe v malých vrstvách a díky preciznímu řízení počítačem tak mohou vznikat struktury stejné, jako má maso skutečné.

Tak se odstraňuje problém, na který naráží ostatní v současnosti známé technologie na výrobu masa – problém s věrohodným napodobením struktury – a tedy i odpovídajícího pocitu, který pak konzument z masa má.

Současný výzkum na tomto poli je financován zakladatelem Paypalu, miliardářem Peterem Thielem, jehož nadace poskytla tři nové granty zaměřující se na podporu inovací v oblasti techniky a inženýrství.

Hlavním teoretickým důvodem Modern Meadow pro tento krok je aktuální problém zdrojů, které konzumace masa stále vice vyžaduje:

“Pro výrobu jednoho hamburgeru potřebujete přibližně 15 kg krmiva pro zvíře, 2300 ltirů vody, 7 m2 pro pastvu a růst krmiva, 0,3 wattu elektrické energie pro transport a fázi výkrmu a vyprodukujete tak celkem 6 kg CO2.”, říká Andreas Forgács, jeden ze zakladatelů laboratoře, a pokračuje: ” Když k tomu přidáme fakt, že v současné době je na zemi už 7 miliard lidí a to vyžaduje 60 milard pěstovaných zvířat, pak představa 100 miliard zvířat při odhadech vzrůstu populace do roku 2050 na 9 milard, by znamenalo ekologickou katastrofu – něco se tedy musí změnit.”

Cena masa získáváného technologií bioprintingu je v současné době sice vysoká, nicméně výzkum pokračuje a do budoucna by měla rapidně klesnout. Andreas a Gabor Forgács, zakladatelé Modern Meadow si pochvalují vývoj také v oblasti vývoje kůží, které jsou bioprintingem dnes vyráběny: “Technicky má kůže jednodušší strukturu, takže je snažší ji vyrábět”. Do konce roku 2013 chtějí nový materiál představit módnímu průmyslu a do pěti let nevylučují, že by mohlo být možné běžně si koupit bundu z umělé kůže, vyrobené tímto způsobem.

Po zavedení tohoto způsobu získávání masa a kůže by tak poklesl celkový rozsah zabírané plochy země o neuvěřitelných 99%, spotřeba vody by klesla o 96%, elektrické energie o 45 % a ubylo by také celých 18% z celkového objemu emisí CO2 – pro zvířata by pak samozřejmě tato změna znamenala konec utrpení ve velkochovech a na jatkách.

Můžeme tedy jen doufat, že další generace budou znát tzv. hospodářská zvířata už jen z projektů typů edukačních nebo veganských farem nebo jako s lidmi žijící svébytné bytosti. Video s přednáškou profesora Forgácse najdete níže, další články s technologickým popisem metody najdete v článcích BBC, CNBC a jiných ZDE.

Zdroj: vf.com