Ukrajinské bezpečnostní služby zahajují na východě země rozsáhlou operaci, do které jsou zapojeni i příslušníci ozbrojených sil. V neděli to v ukrajinské televizi Rada prohlásil úřadující ukrajinský prezident Alexander Turčinov. Podle slov úřadujícího prezidenta, takové rozhodnutí dnes přijala Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Turčinov také prohlásil, že úřady dělají všechno možné pro to, aby se vyhnuly obětem na životech, avšak jsou připraveny „bránit se se zbraní v ruce“.


Turčinov slíbil, že garantuje beztrestnost těm aktivistům, kteří do rána 14. dubna opustí administrativní budovy, které byly na východě země okupovány.

Východ Ukrajiny zasáhla vlna protestů. Protestující požadují federalizaci země

 

Rezervní batalion národní gardy zahajuje službu na východě Ukrajiny

Rezervní batalion Národní gardy Ukrajiny nastoupí do bojové služby v oblasti města Slavjansk 15. dubna. Oznámil to úřadující náměstek ukrajinského ministra obrany Nikolaj Veličkovič.

Batalion čítá 350 mužů z rezerv a členů Sebeobrany Majdanu.

„Hlavním úkolem batalionu bude zamezit projevům terorismu, lokalizovat ohniska separatismu a kontrolovat situaci v regionu“, tvrdí Veličkovič. Na východě Ukrajiny stoupá počet měst, kde přívrženci federalizace obsazují administrativní budovy.

 

Rusko vyzvalo „chráněnce Majdanu“, aby přestaly s „válkou proti lidu“

Moskva vyzývá „chráněnce Majdanu“, aby „ukončili válku proti vlastnímu lidu“ a vnesli krizovou situaci na východě Ukrajiny ke spěšnému posouzení Radou bezpečnosti OSN a OBSE.

Prohlášení vydalo MZV RF.

„Rozhodně odsuzujeme pokusy použít hrubou sílu se zapojením ozbrojenců Pravého sektoru a dalších nezákonných ozbrojených formací proti demonstrujícím aktivistům na jihovýchodě Ukrajiny. Obzvláštní rozhořčení vyvolává nezákonný příkaz Alexandra Turčinova použít k potlačení protestů armádu“, píše se v prohlášení resortu.

Zdroj: czech.ruvr.ru