Pouhé dva týdny od skoku smrti bývalého bankéře JPMorgan Kennetrha Bellanda hlásí Bloomberg, že bývalý CEO holandské banky ABN Amro (spolu se svou manželkou a dcerou) byli nalezeni mrtvi ve svém domě po možné „rodinné tragédii“. To rozšiřuje chmurný seznam vysokých ředitelů finančních služeb z několika posledních měsíců na 12. 57-letého Jana Petera Schittmanna údajně nalezla jeho druhá dcera, když se to ráno vrátila domů. Policie odmítla okolnosti jeho smrti komentovat (i smrti jeho manželky a dcery). Tohle není první bankéř z vrcholné ředitelské úrovně u ABN Amro, kterého našli mrtvého. V roce 2009 našli s průstřely od brokovnice bývalého finančního ředitele Huiberta Boumeerse.


Jak hlásí Bloomberg,

[quote align="center" color="#999999"]

Bývalý generální výkonný ředitel ABN Amro Group NV Netherlands Jan Peter Schmittmann, jeho manželka a dcera byli dnes ve svém domě nalezeni po možné „rodinné tragédii“, řekla holandská policie.

„Těla otce s matkou a jejich dcery byla nalezena v nemovitosti“ ve městě Laren 32 kilometrů jihovýchodně od Amsterodamu, uvedla dnes v prohlášení na své webové stránce holandská policie. Policejní mluvčí Leonie Bosselaar řekla v telefonním hovoru s Bloomberg News, že zesnulými byli Shimttmann se dvěma členy rodiny.

Policii zavolal asi v 10:30 h dopoledne místního času rodinný příslušník, sdělující, že v této nemovitosti se stalo asi něco hrozného, uvádí prohlášení. Bosselaar odmítla dále komentovat, co se mohlo stát.

Holandské noviny AD, aniž by kohokoliv citovaly, hlásí, že tuto rodinu objevila Shimttmannova druhá dcera, když se to ráno vrátila domů. Měla se svými rodiči naplánovánu cestu do Indie, kde měla vyjednanou stáž, uvádí tyto noviny.

Schmittmann, 57, nastoupil k ABN Amro v roce 1983 jako asistující ředitel pro vztahy a v roce 2003 byl jmenován šéfem tohoto holandského úvěrového ústavu. V prosinci 2008 po předchozím znárodnění této v Amsterodamu sídlící banky odstoupil. [/quote]

Bohužel vzhledem k nedávnému trendu je základním předpokladem to, že šlo o sebevraždu, dokud nebude prokázáno jinak, což je ze sociologického hlediska prostě znepokojivé. (Má to však i světlou stránku, že pokud zatím víme, nebyl nijak zapojen do HFT – ze současného horkého skandálu.) Avšak navíc, tohle není první vrcholný ředitel ABN Amro, co byl nalezen mrtev. V roce 2009 byl nalezen Schittmannův bývalý finanční ředitel mrtvý v důsledku zranění od brokovnice:

[quote align="center" color="#999999"]

Bývalý vrchní finanční ředitel holandské banky ABN Amro byl nalezen mrtev v důsledku ran od zásahu brokovnicí ve svém domě v Surrey, ohlásila BBC.

Huibert Garard Boumeester byl včera, v neděli, nalezen mrtev se zraněními od brokovnice, tj. týden poté, co byl nahlášen jako zmizelý a „v nebezpečí“. Reportáž tvrdí, že byl nalezen se dvěma brokovnicemi, které odnášel ze svého domu, ale policie z Thames Valley říká, že jeho smrt v současnosti považuje za „neobjasněnou“.

Boumeester, 49, opustil svou roli finančního ředitele, do níž patřila i odpovědnost za finance celé skupiny, risk management, vztahy s investory, komunikace a podpora strategických rozhodnutí, v březnu 2008 s uvedením „osobních důvodů“, tj. šest měsíců poté, co ABN Amro koupila Fortis, Royal Bank of Scotland and Santander. Fortis Bank teď vlastní holandská vláda a ta převzala i přímé vlastnictví svého podílu v ABN Amro. Většinu RBS vlastní britská vláda.

Existují náznaky, že Boumeester si svůj život vzal sám… [/quote]

Schimttann vlastnil 2phase2 (zjevně společnost pro správu aktiv) a byl spoluzakladatelem 5 Park Lane (což vypadá, že je konzultační a správcovská společnost pro soukromé podíly), jak uvádí jeho profil na LinkedIn:

Tímto se smutný seznam vyšších ředitelů finančních služeb, kteří zemřeli během několika posledních měsíců, rozšiřuje na 12:

1 – William Broeksmit, 58-letý bývalý vrchní ředitel u Deutsche Bank AG, byl 26. ledna nalezen mrtev ve svém domě po zjevném spáchání sebevraždy v South Kensington ve středu Londýna.
2 – Karl Slym, 27. ledna byl ve čtvrtém patře hotelu Shangri-La v Bankgoku nalezen mrtev 51 letý výkonný ředitel Tata Motors Karl Slym.
3 – Gabriel Magee, 39-letý zaměstnanec JP Morgan zemřel 27. ledna po pádu ze střechy evropského ústředí JP Morgan v Londýně.
4 – Mike Dueker, 50-letý šéfekonom US investiční banky nalezen mrtev u mostu Tacoma Narrows Bridge ve státě Washington.
5 – Richard Talley, 57-letý zakladatel American Title Services v Centennial v Coloradu byl počátkem tohoto měsíce nalezen mrtev poté, co se zjevně zastřelil nastřelovací pistolí na hřebíky.
6 – Tim Dickenson, v UK sídlící komunikační ředitel Swiss Re AG rovněž zemřel minulý měsíc, avšak okolnosti jeho smrti jsou dosud nejasné.
7 – Ryan Henry Crane, 37-letý ředitel od JP Morgan zemřel při údajné sebevraždě jen před několika týdny. O jeho smrti nebyly uvolněny žádné podrobnosti kromě krátkého úmrtního oznámení ve Stamford Daily Voice.
8 – Li Junjie, tento 33-letý bankéř tento týden skočil z ústředí JP Morgan v Hong Kongu.
9 – James Stuart Jr, tento bývalý generální ředitel National Bank of Commerce nalezen ve Scottsdale v Arizoně ráno 19. února. Mluvčí rodiny neřekl příčinu jeho smrti.
10 – Edmund (Eddie) Reilly, 47, trader z Midtown Vertical Group spáchal sebevraždu skokem pod vlak LIRR.
11 – Kenneth Bellando, 28, trader z Levy Capital, bývalý analytik investičního bankovnictví u JPMorgan, provedl skok smrti za 6. patra bytu v East Side.
12 – Jan Peter Schmittmann, 57, bývalý generální ředitel holandské banky ABN Amro nalezen mrtev s manželkou a dcerou doma poblíž Amsterodamu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com