Ač rozhoření Studené války 2.0 může vypadat jako zpráva z minulého týdne, přes noc došlo k čemusi pozoruhodnému, čemuž, jak to vypadá, dosud téměř nikdo nevěnoval pozornost. Podle ruského Kommersant, neohlásil nikdo menší než největší americká banka, JPMorgan, že „zreviduje všechny vzájemné vztahy s veškerými ruskými věřiteli“ s odkazem na neidentifikované lidi. Tato revize je součástí snah JPMorgan o transparentnost bankovnictví a nikoliv součástí sankcí proti Rusku kvůli Krymu. Možná je to pravda: Kommersant dodal, že Sberbank a VTB byly v lednu a únoru kontaktovány, přičemž i další neidentifikovaná banka nedávno dostala dopis sdělující, že JPMorgan s nimi k 1. dubnu zruší korespondenční účty.


Vyčištění aktivit JPM je určitě správné: konec konců, tím posledním, co tahle banka, která za poslední roky zaplatila $30 miliard na soudní postihy, pokuty a vyrovnání, potřebuje, je, aby ji postihlo více soudních postihů kvůli praní peněz pro ruské miliardáře (nachytaná jako HSBC) v době, kdy Rusko, které dvakrát během roku pokořilo americké ministerstvo zahraničí, je těžko vnímáno jako pro USA kritický spojenec. Takže člověk může chápat, proč by JPM měla být při transakcích s ruskými finančními subjekty opatrná.

A ovšem zatímco sankce, které dělají titulky, dosud převážně obnášely zmrazení aktiv ruských politiků a oligarchů v jurisdikcích, kde žádná takováto aktiva nebyla, vypadá to, že JPM nejenže to eskalovala samo od sebe, ale převedla také ruské sankce do nového levelu: takového, jaký by se dost rychle mohl zvrhnout do úplné monetární blokády celého Ruska.

Počkejte, přistupuje JPM prostě k jednostranné akci bez mandátu ministerstva zahraničí (protože nikde v seznamu sankcí na Rusko se neuvádí zmrazení ruských bankovních transferů) a odmítá zpracovávat prosté peněžní transfery? Proč? A když to JPM opravdu dělá, jak dlouho to potrvá, než se přidají všechny ostatní americké banky, z nichž většina se údajně dopouští kriminální aktivity při nakládání se zámořskými zdroji ilegálních peněz, a úplně opustí Rusko v tom světě, který se týká na USD založených transakcích.

Protože to, co JPM možná udělala, je spuštění preventivního úderu, který by mohl být odpovědí na ruskou eskalaci blokádou SWIFTu, což je stejný způsob, jímž byl Írán neutralizován od Petrodolarů a byl rychle nucen začít s transakcemi v rublech, yuanech a samozřejmě ve zlatě, aby jej měnil za zboží a služby, ať už dovážené či vyvážené.

Člověka by zajímalo: Má snad JPM opravdu v úmyslu zachovat si „neposkvrněnou“ reputaci tím, že nebude provádět transakce se „zlými Rusy“, takže tím s radosti vyhodí pojistky, které Rusko zbaví možnosti volby, jestli má odejít od petrodolaru dobrovolně, a učiní z toho vynucený výsledek, který shodou okolností pouze urychlí formalizaci eurasijské osy Čína, Rusko a Indie.

V tomto okamžiku sledujte, zda se nějaká další americká banka vydá ve stopách JPM a zablokuje peněžní transfery do Ruska či z něj. Protože pak začnou být věci opravdu zajímavé.

Co se týče ruské reakce, ta přijde a s nejvyšší pravděpodobností bude mít odpovídající drsnost.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com