Spolu s tím jak president Obama četl 20. března ze své čtečky oznámení sankcí proti Rusku, tak síly syrských rebelů vedených k Al-Káidě přidruženou islamistickou frontou Jabhat al-Nusra rozpoutaly překvapivou ofenzivu v severozápadní Sýrii u tureckých hranic. Při této ofenzivě známé jako „Matka mučedníků“ uchvátili tři hraniční přechody s Tureckem a zabili Hilala al Assada, bratrance syrského presidenta Bášara Asada a šéfa milice známé jako Národní obranné síly. S tím jak USA tajně rebely vyzbrojuje a president Obama zajel do Saúdské Arábie, tak se ta nová Studená válka v Sýrii rozžhavuje.


Cílem ofenzivy Matky mučedníků je zjevně otevření nových zásobovacích cest pro syrské rebely z Turecka. Nedávno síly syrské vlády zásobované Ruskem a jeho spojenci odřízly rebelům všechny zásobovací cesty z Libanonu, když zahájily série značně úspěšných ofenziv po celé západní Sýrii. Stratfor Global Intelligence ohlásil, že Syrská armáda „v současnosti v mnoha oblastech díky pomoci Íránu, Ruska a Hizballáhu převzala strategickou iniciativu.“ Ale úspěšný útok na provincii Latakia má velký symbolický význam, jelikož tohle je domovské město syrského presidenta Bášara Asada.

Rebelové se soustřeďovali na zuřivé boje mezi různými skupinami rebelů a jejich bývalým spojencem Islamistickým státem Iráku a Levanty. Avšak v posledních týdnech rebelové z Islamistické fronty, Svobodné syrské armády a Jaghat al-Nusra vyhnali Islamistický stát z oblastí Latakie a Aleppa. Jak Spojené státy, tak Velká Británie suspendovaly „smrtící“ pomoc do severní Sýrie loni v létě po zprávách o tom, že islamističtí bojovníci zabrali sklad zbraní Západem podporovaných rebelů. Ale Reuters hlásil, že nikoliv smrtící pomoc byla pro občanské skupiny v tomto regionu loni v prosinci obnovena.

Reuters a další mediální zdroje 27. ledna potvrdily, že americký Kongres tajně schválil dodávky údajně „malých zbraní“ pro údajně „umírněné“ frakce syrských rebelů na jihu už od 30. září. Reuters hlásil, že tyto dodávky neobsahují zbraně, jako jsou z ramene odpalované rakety země vzduch známé jako MANPADy, Kogres ale schválil protitankové rakety. Rebelové během ofenzivy Matky mučedníků použili obojího, jak protitankových raket, tak i raket země vzduch.

Stratfor ohlásil, že významnou roli ve schopnosti provést současnou ofenzivu muselo sehrát Turecko, jelikož „Turci převážně přivírali oči při pohybech rebelů přes jejich hranice, i když zuřivě bránili své území proti pronikání syrské vlády. Naposledy 23. března turecké rakety sestřelily MIG-23 Syrského letectva.

Před ruskou intervencí na Krymu byli podle zpráv činitelé Saúdské Arábie „značně nespokojení kvůli washingtonským předehrám s Íránem a zdráhavosti udeřit na Sýrii a hrozili, že se odštěpí ze sféry USA.“ V říjnu 2013 šéf saúdského zpravodajství princ Bandar bin Sultan přísahal, že učiní „významný posuv“ ve vztazích s USA na protest kvůli rozhodnutí Obamovy administrativy vycouvat z plánů na zahájení náletů na Sýrii na podporu zástupné války Saúdské Arábie, jelikož ta je hlavním financiérem proti-Assadovských džihádistických skupin snažících se o svržení syrské vlády a zrušení vlivu Hizballáhu a Íránu v tomto regionu.

Načasování oznámení presidenta Obamy o ruských sankcích, ofenziva syrských rebelů a presidentův výlet do Saúdské Arábie na vrcholu ofenzivy by mohly být jen shody okolností, ale všechny tři záležitosti zlovolně dopadají na ruské životně důležité zájmy. Před ofenzivou syrských rebelů a presidentským výletem do Saúdské Arábie si 50% Američanů myslelo, že USA a Rusko „směřují zpět do nové Studené války.“ S tím, jak se rozpaluje Syrská občanská válka, se ty divné shody kolem Studené války s Ruskem rozhýbávají.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com