Viděli jste už někdy na vlastní oči sedmou planetu naší sluneční soustavy? Zítra budeme mít možnost vidět plynného obra na noční obloze. Ve čtvrtek 19. října dosáhne Uran pozici, kdy bude nejblíže k Zemi. Když však zmiňujeme slovo blízko v debatě o vesmíru vždy je dobré zmínit, že se bavíme o relativních pojmech.


Blízko v tomto případě znamená, že Uran budeme moci pozorovat pouhým okem, ale dalekohled či teleskop rozhodně pomohou k autentickému zážitku. Magazín Astronomy tvrdí, že bude viditelný během celé noci, protože v té době bude v poloze proti Slunci. Naše hvězda se tedy postará o to, abychom viděli modro-zelenou planetu v plné kráse.

Jeho viditelnost dosáhne 5,7 bodů. Toto měření se používá pro srovnání toho, zda je planeta viditelná pouhým okem. Jakýkoliv objekt, který dosahuje více než 7 bodů je viditelný pouhým okem. Pro srovnání, naše Slunce dosahuje běžně viditelnost 27 bodů. Pokud jste fanouškem Uranu a vlastníte teleskop, zřejmě jste vyhráli jackpot. Tak krásně viditelné těleso bylo naposledy v únoru roku 1963 a nyní budou dokonce viditelné i prstence planety.

Nejlepší počasí má být nad našim územím mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Takže už víte kdy je vaše chvíle, kterou nesmíte promeškat.