Tento krok představuje výraznou eskalaci proti Muslimskému bratrstvu, k němuž patřil i svržený egyptský president Mohamed Mursí, a poukazuje na rostoucí obavy Rijádu kvůli potenciálnímu riziku od extremistů bojujících v Sýrii pro Saúdy. AFP – Saúdská Arábie v pátek zapsala Muslimské bratrstvo a dvě syrské džihádistické skupiny na seznam teroristů a nařídila občanům bojujícím v zahraničí, aby se do 15 dnů vrátili domů, jinak je čeká vězení. Tento krok představuje hlavní eskalaci proti Bratrstvu svrženého egyptského presidenta Mohameda Mursího a poukazuje na vzrůstající obavy Rijádu kvůli potenciálnímu riziku pro domácí bezpečnost od saúdských extremistů bojujících v Sýrii.


Rijád rozhodně podporuje sunnity vedené povstalce bojující za svržení syrského presidenta Bášara Asada, ale už dlouho má obavy, že mu ty radikální džihádistické skupiny vybuchnou pod rukami, zvláště od dob záplavy útoků místních poboček Al-Káidy v letech 2003 a 2006.

[quote align="right" color="#999999"]

Egyptský příznivec Muslimského bratrstva a svrženého presidenta Mohammeda Morsiho nese plakát s Morsim a ruku s čtyřprstým pozdravem, tj. symbolem známým jako „Rabaa“, když spolu s ostatními pochoduje v listopadu 2013 v Káhiře před presidentským palácem. (AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA)[/quote]

Páteční krok přišel dva dny poté, co Saúdská Arábie, Bahrajn a Spojené arabské emiráty odvolaly své velvyslance z Kataru, který podporuje islamistické skupiny v regionu a podporuje i Bratrstvo.

Tento seznam vydaný ministerstvem vnitra určuje jako teroristické organizace Bratrstvo, Frontu Al-Nusra, což je oficiální pobočka Al-Káidy v Sýrii a Islamistický stát Iráku a Levanty (ISIL), tato darebná skupina bojuje jak v Sýrii, tak v Iráku.

Na černé listině jsou i šíitští muslimští rebelové známí jako Huthisové v severním Jemenu a „Hizballáh působící uvnitř tohoto království,“ čímž se odkazují na tuto málo známou šíitskou skupinu v převážně sunnitské Saúdské Arábii.

Ministerstvo vnitra v prohlášení zveřejněném státními médii uvedlo, že budou stíhat každého, kdo bude tyto skupiny podporovat „finančně nebo morálně“ nebo kdo s nimi projeví sympatie či bude usilovat o jejich propagaci v médiích či na sociálních sítích.

Rovněž zakazuje „účast v bojích v konfliktních zónách jiných zemí, zrovna tak jako vyzývání nebo podněcování k ní.“ Saúdové bojující v zahraničí dostali v pátek 15-denní ultimátum, aby se vrátili domů, nebo je čeká vězení. Vězení čeká rovněž každého, kdo bude vyzývat k demonstracím nebo se jich zúčastní, uvedlo ministerstvo. Analytici však varovali před účinkem, jaký to bude mít na občanské svobody.

„Panují obavy, že tento text bude interpretován takovým způsobem, který zadusí svobodu projevu,“ řekl sociolog Khaled al-Dakheel.

Minulý měsíc už král Abdullah oznámil tresty vězení až 20 let za příslušnost k „teroristickým skupinám“ a za boje v zahraničí a tvrdé sankce na každého, kdo by tyto zločinné organizace podporoval.

Skupina za lidská práva Amnesty International tento dekret ostře kritizovala a prohlásila, že by ho šlo zneužít k potlačování mírumilovného politického disentu, protože v tomto zákonu se využívá „přehnaně vágní definice terorismu.“

– Otázka politického islámu –

Saúdská Arábie v roce 2011 sestavila speciální teroristické soudy, aby odsoudila tucty svých občanů i cizinců obviněných z příslušnosti k Al-Káidě nebo ze zapletení do vlny krvavých útoků, které tuto zemi zachvátily po roce 2003.

Saúdové a další konzervativní monarchie ze Zálivu jsou k Bratrstvu už dlouho nepřátelské v obavách, že jejich značka aktivismu zdola a politických islám by mohly podvrátit jejich autoritu.

Ve středu Saúdská Arábie, Bahrajn a Spojené arabské emiráty odvolaly své vyslance z Doha kvůli podpoře Kataru pro Bratrstvo v Egyptě.

Tento krok je bezprecedentní eskalací napětí s dalším členem Rady pro spolupráci v Zálivu, do níž rovněž patří i Kuvajt a Omán.

Odráží se v tom vztek těchto tří národů kvůli katarské podpoře islamistických seskupení, která se objevila s probuzením povstání Arabského jara v roce 2011, která svrhla diktátory v Tunisku, Libyi a v Egyptě, kteří dlouho islamisty utlačovali.

Rovněž se na to nahlíží jako na obnovení tu a tam se rozhořívající rivality mezi Rijádem a Doha, monarchií bohatou na ropu s monarchií bohatou na plyn, které se už dávno vadí o regionální vliv.

Saúdská Arábie v červenci uvítala svržení Mursího a egyptské vojáky instalované vládě slíbila miliardy dolarů, a v posledních měsících zastínila i Katar jako hlavního podporovatele syrských rebelů.

Egypt, který rozpoutal na Bratrstvo rozsáhlé razie a zadržoval reportéry katarské zpravodajské sítě Al-Jazeery mezi tím řekl, že on svého vyslance z Kataru odvolávat nebude.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: dailynewsegypt.com