Vůdce ukrajinské radikální skupiny Pravý sektor Dmitrij Jaroš v příspěvku vystaveném na stránkách Pravého sektoru na sociální síti VKontakte vyzval nejhledanějšího ruského teroristu Doku Umarova, aby jednal proti Rusku.  Toto prohlášení poukazuje na to, že „mnozí Ukrajinci se zbraněmi v rukou,“ podporovali čečenské militanty v jejich boji proti Rusům a „teď je čas podpořit Ukrajinu.“ Toto sdělení podepsal „vůdce Pravého sektoru Dmitrij Jaroš,“ a pak na Umarova apeloval, „aby aktivoval své bojovníky“ a „využil unikátní šanci zvítězit“ nad Ruskem.


Jaroš, který je samozvaným náměstkem tajemníka Národně bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny vede militanty krajně pravicové skupiny Pravý sektor. Býval vůdcem radikální nacionalistické skupiny Trident, která se stala jádrem Pravého sektoru.

FOTO: Dmitro Jaroš (vlevo), vůdce hnutí Pravý sektor, promlouvá během shromáždění na centrální Náměstí nezávislosti v Kyjevě 21. února 2014. (Reuters / David narishvili)

Tento radikální vůdce byl ve svých prohlášeních neustále proti-ruský, volal po rozbití a rozdělení „Moskevského impéria“ a otevřeně podporoval jak čečenské militanty, tak gruzínskou agresi. Jaroš věří, že Rusko je „věčným nepřítelem“ Ukrajiny a řekl, že válka mezi těmito dvěma zeměmi je „nevyhnutelná“.

Současně s tím však tento vůdce Pravého sektoru řekl, že Ukrajina by měla ke svému budoucímu členství v EU přistupovat „opatrně“, jelikož to „byrokratické monstrum Bruselu dělá, co může, aby členským zemím EU zkazilo národní identitu.“

Jaroš během nedávných bouří na Ukrajině zavrhoval jakákoliv jednání s Ukrajinskou vládou a na své přívržence apeloval, aby nedodržovali příměří a dohody mezi vládou a opozicí.

O Pravém sektoru se mluví jako o nejaktivnější, nejradikálnější a nejlépe organizované skupině ukrajinských nepokojů. Dobře vybavení maskovaní výtržníci z Pravého sektoru proti ukrajinské policii často používali kyjů, benzinových bomb i střelných zbraní. Někteří z notoricky neblaze proslulých členů tohoto radikálního hnutí používají pušek a pistolí i nadále, aby zastrašovali místní úřady, o nichž si myslí, že by měly mít „strach“ z lidu.

Ač jsou násilné činy této skupiny dobře mediálně zadokumentované a umístěné na YouTube, tak Západní mocnosti jejich akce převážně ignorovaly a pokračují s popisem těch protestů na Ukrajině jako „mírových“. Západní představitelé po schůzce s ukrajinskými protestujícími včetně členů Pravého sektoru koncem ledna zašli dokonce až tak daleko, že dospěli „k přesvědčení, že tito lidé nepředstavují žádnou hrozbu.“

Komisař ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov řekl, že Moskva očekává reakci Západu na Jarošův apel na Umarova.

„Ukrajinský neofašista Jaroš apeloval na teroristu Umarova,“ napsal Dolgov na Twitter. „Sází Západ na Ukrajině na takovéto ‚demokraty‘? Budou na tohle reagovat?“

Umarov, který velel skupinám militantů v obou čečenských válkách a organizoval několik velkých teroristických akcí je nejhledanějším teroristou Ruska. Umarov se hlásí k odpovědnosti za několik útoků na ruské civilisty včetně bombového útoku na Moskevské metro v roce 2010 a bombového útoku na mezinárodní letiště Domodědovo v roce 2011, při němž byly zabity tucty lidí a stovky byly zraněny.

V březnu 2011 byl Umarov zapsán na seznam jednotlivců Komise OSN pro sankce na Al-Kaiídu a Taliban. I US vláda vypsala $5 milionů odměny za informace vedoucí k chycení tohoto vůdce teroristů.

Tento samozvaný ‚Emír Kavkazského emirátu‘ běžně nahrával video-proslovy, v nichž podněcoval k teroristickým útokům proti ruským vládním silám i civilistům. Naposledy se objevil naživo na videu vystaveném na internetu v létě 2013 a apeloval na zahájení teroristických aktivit a na zmaření Zimní Olympiády v Soči. Kvůli dlouhé absenci Umarova se šíří pověsti o jeho smrti, ta ale nebyla dosud oficiálně potvrzena.

[quote align="center" color="#999999"]

AKTUALIZACE:

Radikální ukrajinské hnutí Pravý sektor prohlásilo, že se neobrátilo na vůdce severokavkazské ilegality Doku Umarova s výzvou podpořit Ukrajinu.

Záznam, který vyvolal pobouření v Rusku, se objevil po tom, že někdo pronikl na web Pravého sektoru v sociální síti VKontaktě, prohlásil mluvčí organizace Artjom Skoropadskij.

Výzva k Umarovovi již byla z webu odstraněna. V uveřejněné výzvě k národům Ruska se praví, že Pravicový sektor není rusofobskou organizací.

Vedoucí činitelé severokavkazských republik prohlásili, že tato výzva dává Pravý sektor do jedné řady s mezinárodními teroristickými organizacemi.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com