„Pokud se Ukrajina rozpadne, zažehne to válku,“ varuje vedoucí ruský vládní činitel. FT referuje, že Rusko je připraveno vybojovat kvůli ukrajinskému území Krymu válku (tam žije nejvíce ruských obyvatel a mají tam vojenskou základnu). Tento činitel vyvolávající obrazy ruské invaze do Gruzie v roce 2008 řekl FT, že „nejdříve přijdou o Krym, protože ten přijdeme ochránit zrovna tak, jako jsme to udělali s Gruzií.“ Kreml považuje Gruzínský konflikt za největší přetahovačku mezi Ruskem a Západem od konce Studené války a ten přiživil odhodlání Moskvy zatlačit zpět to, o čem si myslí, že jsou pokusy Západu o ohrazení Ruska.


Od FT,

[quote align="center" color="#999999"]

„Pokud se Ukrajina rozpadne, zažehne to válku,“ řekl tento činitel. „Nejdříve přijdou o Krym, protože ten přijdeme ochránit, zrovna tak, jako jsme to udělali s Gruzií.“ V srpnu 2008 ruská vojska vpadla do Gruzie poté, co gruzínské ozbrojené síly zahájily překvapivý útok na separatistický region Jižní Osetie ve snaze získat nad touto republikou nadvládu.

Tento krátký konflikt s Gruzií vrhl Rusko nepřímo proti USA a NATO, které před tím zkusily nasměrovat Gruzii na cestu členství v NATO. Kreml považuje Gruzínský konflikt za největší přetahovačku mezi Ruskem a Západem od konce Studené války, a ten přiživil v Moskvě odhodlání opětovně zatlačovat zpět to, o čem věří, že je to západní pokus o ohrazování Ruska.

Přichází varování před podobným scénářem, protože ukrajinský občanský konflikt už na Krymu rozpoutal napětí. Na tomto poloostrově umístěném na severovýchodním pobřeží Černého moře, kde kotví ruská Černomořská flotila, tvoří téměř 60 procent obyvatelstva etničtí Rusové s tím, že zbytek sestává z Ukrajinců a Krymských Tatarů.

Mluvčí krymského parlamentu Volodimir Konstantinov ve čtvrtek řekl, že tento region by se od Ukrajiny mohl chtít odtrhnout, pokud se tato země bude štěpit. „Je to možné, pokud se tato země rozpadne,“ řekl ruské zpravodajské agentuře Interfax. „A všechno k tomu směřuje.“ Ruská média ho rovněž citovala, jak říká, že Krymci by se mohli kvůli ochraně obrátit na Rusko.

Kreml vehementně zdůrazňuje, že tohle není vměšování do Ukrajiny. …

Mnozí vládní činitelé však soukromě říkají, že Ukrajina spadá do ruské sféry vlivu. „Nedovolíme Evropě a USA, aby nám Ukrajinu vzali. To je jeden ze států bývalého Sovětského svazu, s nímž jsme jedna rodina,“ řekl zahraničně politický činitel. „Oni si pořád ještě myslí, že Rusko je tak slabé, jako bylo na počátku 90 let, to ale není.“ [/quote]

Takže zatímco někteří poukazují, že dnešní „dohoda“ je velkou zprávou, tak máme podezření, že ta neřeší absolutně nic, jelikož zůstává jak korupce v jádru problému, tak i napětí z té přetahovačky mezi Východem a Západem, jelikož jedinou věcí, na které opravdu záleží – jak to tak bohužel vypadá – je ta, kdo kontroluje plynovody.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com