Americký diplomat řekl, že „USA činí Janukoviče odpovědným“ z eskalace této krize v zemi. Rusové tvrdí, že tento styl postoje ve skutečnosti podněcuje radikály v kyjevských ulicích, aby provokovali násilí. „USA od tohoto okamžiku činí Janukoviče odpovědným za vše, co se na Ukrajině děje,“ řekl novinám americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey R. Pyatt. Tento komentář přišel poté, co se diplomaté na Ukrajině sešli s ministrem zahraničí Leonidem Kožarou.


Moskva si myslí, že tento obviňující postoj USA by ve skutečnosti mohl přispět k eskalaci násilí, které Kyjev zažívá, a tím, že činí výhradně odpovědným presidenta, dávají neomezenou plnou moc extremistickým silám v ulicích.

Ruský ministra zahraničí vydal prohlášení, které říká, že tuto krizi považuje za „přímý důsledek politiky povolnosti projevované těmi Západními politiky a evropskými strukturami, které od samého počátku zavíraly oči nad agresivními akcemi radikálních sil na Ukrajině.“

Za noc bylo zabito dvacet pět lidí v dosud nejnásilnějších srážkách, k nimž zatím došlo mezi bezpečnostními silami a protestujícími od doby, kdy opozice v listopadu 2013 vyšla do ulic. Devět z těchto obětí jsou ukrajinští policisté, kteří zemřeli na střelná zranění, a na ta zemřel i ten zbytek obětí, ohlásilo ministerstvo vnitra.

Zraněno bylo dvě stě čtyřicet jedna lidí, řekl ukrajinský ministr zdravotnictví. Mezi hospitalizovanými je 79 zaměstnanců bezpečnostních služeb, pět žurnalistů, tři děti stejně jako poslanec Vasilij Pazinjak za stranu Batavščina (Fatherland).

Toto ministerstvo rovněž oficiálně potvrdilo, že v Kyjevě na střelné zranění zemřel i žurnalista z místních novin ‚Vesti‘ Vjačeslav Veremej.

Ministerstvo vnitra Ukrajiny věří, že mrtví z těchto srážek byli nejspíš zabiti radikály, protože policie střelné zbraně nepoužívá.