Ukrajinská policie po krvavém úterý zaútočila na tábor v Kyjevě Na Ukrajině bylo v úterních krvavých srážkách s protivládními protestujícími ve středu Kyjeva, který už měsíce okupují, zabito 25 lidí a stovky byly zraněny, jak policistů, tak i protestujících. Protestující se dožadují rezignace pro-ruského presidenta Viktora Janukoviče, aby umožnil pro-evropské vládě zaujmout jeho místo. Protesty nabyly v úterý ještě dramatičtější obrat, když ruský president Vladimir Putin poskytl tomuto presidentovi $2 miliardovou půjčku, aby posílil jeho pozici.


Kyjevské protesty jsou střetem dvou etnických skupin: většiny ukrajinsky mluvících etnických Ukrajinců, kteří obývají západní část země, a menšiny, rusky mluvících etnických Rusů, kteří žijí na východě. Během „Oranžové revoluce“ v roce 2003 donutili odstoupit z úřadu toho samého presidenta Janukoviče a ten byl v nových volbách nahrazen kýmsi přijatelnějším pro etnické Ukrajince. Janukovičovi se v roce 2010 podařilo nové zvolené a teď mu hrozí nová „Oranžová revoluce“.

Foto: AP

V době, kdy se to píše, v úterý večer ET útočí bezpečnostní policie na protestující ve středu Kyjeva a naráží na odpor. Srážky se ale prozatím omezovaly převážně na střed Kyjeva, rostou ale obavy, že boje by se mohly rozšířit a přerůst do plnocenné občanské války – na čemž není nic nemožného, jelikož Ukrajina prožívá éru generační krize. / AFP a LA Times

 

Ukrajinský chaos vyvolává mezi ruskými nacionalisty nejhorší úzkost

Pořád budí velké obavy, co bude dělat Rusko, když na Ukrajině nepůjdou věci podle něj. Široce panují domněnky, že jakákoliv vojenská akce Ruska na Ukrajině je během trvání Olympiády v Soči „vyloučena“, a strach z toho, co by Rusové mohli udělat, až Olympijské hry skončí.

Ruští nacionalisté vyslovují značnou míru úzkosti kvůli událostem na Ukrajině, protože mají strach z podobných protivládních protestů v Rusku. Velice známý komentátor Alexander Samsonov řekl, že Rusko by nemělo propadat iluzi, že hrozba, které čelí s chaosem na Ukrajině, se rychle ztrácí. Argumentuje, že to, co se děje, hrozí, že vrátí Evropu do situace 30 let se „znovuzrozením“ rusofobického fašismu a neonacistické ideologie na Ukrajině a jeho import k severokavkazským národům a k džihádistům. Říká, že Josef Stalin byl připraven tuto hrozbu zažehnat, není ale jasné, co by Rusko mohlo dělat teď – nebo jestli Moskva vůbec rozpoznala, že „unie mezi liberály, národními separatisty a islamisty je strašlivou hrozbou,“ takovou, která by mohla v Rusku vést k prolití „řek krve.“ Ruská společnost potřebuje proti této hrozbě mobilizovat, řekl. / Jamestown

 

Thajská policie zaútočila na tábor protestujících v Bangkoku, zůstali z toho čtyři mrtví

V Thajsku byli zabiti čtyři lidé a 64 zraněno, jak policistů, tak protestujících, když policie v úterý zkusila vyklidit od protestujících střed Bangkoku, který už měsíce okupují. Protestující se dožadují, aby rezignovala ministerská předsedkyně Yingluck Shinawatra, a umožnila protestujícím jmenovat nevolenou „Lidovou radu“, která bude vládnout místo zvolené vlády. V úterý protestující přikročili k poněkud tvrdšímu politickému obratu poté, co protikorupční komise této země proti ministerské předsedkyni podala žaloby.

Bangkokské protesty jsou střetem mezi dvěma etnickými skupinami: „žlutými košilemi“, tržně orientovanou elitní menšinou thajským Číňanů se světlou kůží a „rudými košilemi“, Thai-Thai s tmavou kůží, kteří dělají nejvíce nádenických prací, a kteří nadále podporují Yingluck politickou stranu Pheu Thai. Jelikož Tai-Thai jsou většina , tak Pheu Thai zvítězila v posledních pěti volbách a mohla by tak pokračovat nadále. Proto protivládní protestující elitní thajští Číňané chtějí nahradit zvolenou vládu svou vlastní Lidovou radou, kterou mohou kontrolovat.

Situace v Thajsku a na Ukrajině by se mohla jevit jako podobná, ale z hlediska Generation Dynamics je hodně odlišná. Zvláště v tom, že Thajsko je na rozdíl od Ukrajiny ve vytváření éry Probuzení, a tak je občanská válka v Thajsku doslova nemožná, zatímco je docela možná na Ukrajině. To, co se děje během éry Probouzení, je to, že dochází k periodickým konfliktům, jako to dnes vidíme v Thajsku, přerušovaných „mírovými dohodami“, které nikdy nevydrží. Každé období konfliktů je horší než to předchozí, dokud nepropukne o několik desetiletí později plnocenná občanská válka. Takže Thajsko není nijak blízko občanské válce, zatímco Ukrajina k ní blízko mít už může. / CNN

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com