Evropská unie (EU) má naplánovanou na příští úterý debatu o jen málo zmiňovaném Evropské vyšetřovacím řádu (EIO), což je opatření, které by údajně mělo bojovat s přeshraničním zločinem tím, že umožní zemím EU, aby vznášely požadavky na důkazy v držbě jiných členských států. EIO umožní dalším zemím EU, aby monitorovaly bankovní účty a odposlouchávaly telefonní konverzace britských občanů, kteří jsou podezřelí ze zločinů spáchaných v zahraničních jurisdikcích. Rovněž by to umožnilo skrytě prováděné sledování a finanční vyšetřování. Kritici argumentují, že EIO představuje základní hrozbu pro vládu zákona členských států a jejich suverenitu.


Britští činitelé s působností nad zákonností by byli bezmocní a nemohli by odmítat požadavky EIO z jiných zemí a i břemeno nákladů by připadlo příjemci tohoto požadavku, což znamená, že za rozhazovačné počínání v těchto případech by připadly závazky britským daňovým poplatníkům.

Alan Murad výkonný kampaňový manager proti-bruselského mozkového trustu Get Britain Out řekl: „EU má neuvěřitelný apetit na vlezlé vměšování do suverenity národů stejně jako do lidských svobod. Tyto návrhy jsou jak fundamentální hrozbou vládě zákona, tak i znepokojivým ukazatelem směru, kterým EU kráčí.“

Je bizarní, že přeshraniční EIO lze vydat i na to, co je někde vnímáno jako ‚rasismus a xenofobie‘ (Dodatek A, Část F), pokud je tohle zločinem v zemi, která vznáší požadavek EIO. To by potenciálně mohlo otevřít tisíce požadavků na základě tweetů nebo on-line aktivit, které jsou v některých členských státech ilegální, nikoliv však v jiných.

Tyto požadavky lze rovněž vydávat i pro tradiční zločiny jako vražda, žhářství a únos.

EIO dovolí, aby prokurátoři z členských států EU žádali přístup k bankovním kontům (článek 24) a odposlouchávali telefonní hovory (článek 27b) britských občanů.

I přes slib Konzervativní strany, že vystoupí z justičních opatření EU, tak EIO, zrovna tak jako Evropských zatykačů se vystoupení netýká.

Od EIO se očekává, že nahradí dosavadní systém ‚vzájemné právní pomoci‘, podle něhož může zahraniční jurisdikce žádat pomoc se sběrem důkazů a stát příjemce požadavku požívá práva buď pomoci, nebo požadavek odmítnout.

Nová opatření budou od členských států vyžadovat, aby automaticky EIO vyhověly (článek 8). Odmítnutelný by byl pouze kvůli specifickým a velice omezeným důvodům jako diplomatická imunita nebo když by vyhovění EIO přinášelo těžkou hrozbu národní bezpečnosti.

Tato opatření zjevně přivádí EU blíže k tomu, aby se stala super-státem s integrovaným trestním zákoníkem a s harmonizací justice.

Nick Hallet

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com