Rusko je neochvějné ve své snaze zakázat využití geneticky modifikovaných organismů pro výrobu potravin. Toto prohlášení učinil ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov na Všeruské poradě agrárníků. Debaty kolem GMO mezi vědci, ekology a výrobci probíhají ve světě už dávno. V Rusku brání rozšíření výroby „čisté“ zemědělské produkce právě problémy spojené s využitím geneticky modifikovaných organismů. Ve světě zápasí dvě síly. Jedna – nedostatek prostředků a argumentů svědčících o škodlivosti geneticky modifikované produkce. Druhá – výrobní korporace s jejich obrovskými zdroji včetně politických.


Pro úplný výzkum vlivu GMO na člověka a životní prostředí bude třeba ještě 10 až 20 let, tvrdí většina vědců. Už nyní je ale známo, jaké nebezpečí pro život představují geneticky modifikované potraviny, říká expertka pro ekologickou a potravinovou bezpečnost Irina Jermaková:

[quote align="center" color="#999999"]

Ty všechny jsou nebezpečné, protože samotná technologie jejich výroby není dokonalá. Pro výrobu se používá patogenních bakterií a vírů. Kdy začínají vědci zkoumat vliv podobné produkce na živočichy, děsí je to. Jde o onkologii a obezitu. Proto nejsprávnější bude samozřejmě úplný zákaz GMO v potravinách, jak to udělaly evropské země. [/quote]

Rusko je nyní jedním z největších světových výrobců obilí bez GMO. V tomto zemědělském roce může vývoz obilí tvořit 20 milionů tun. Právě ekologicky čistá produkce může Rusku zajistit kvalitativní přednost na světovém trhu. Podíl této produkce je však zatím nepatrný, podotýkají experti. Jde spíše o potenciál ruské agrární sféry. Využít ho naplno bude možno jen po opravách zákonodárství, podotýká šéfredaktor časopisu Agrarnoje obozrenije Konstantin Lysenko:

[quote align="center" color="#999999"]

Nemáme dokonce zákony, které definují, co je biologicky čistá produkce. A přece potenciálně může Rusko zasypat celý svět biologicky čistou produkcí. Protože je u nás zakázáno pěstovat geneticky modifikované rostliny.[/quote]

Mezitím ruská vláda navrhla uspořádat využití GMO kultur. Premiér Dmitrij Medvěděv požádal zjistit existenci v Rusku podobných osevů a založit výzkumnou databázi dovážené produkce. Definitivní rozhodnutí o GMO budou v Rusku přijata po úplném průzkumu situace.

Zdroj: czech.ruvr.ru