Ruští vědci volají po zákazu GMO na 10 let, aby důkladně prozkoumali jejich vliv na lidské zdraví. Považují řádný průzkum za životně důležitý. "Je nutné zakázat GMO, nařídit pozastavení jejich využívání na 10 let. Během té doby můžeme naplánovat experimenty, testování, možná i vyvinout nové metody výzkumu", řekla Irina Ermakova, viceprezidentka ruské Národní asociace pro genetickou bezpečnost (National Association for Genetic Safety) zpravodajské agentuře Interfax. Dle jejího názoru dosud neproběhl dostatek spolehlivých studií o dopadu GMO na lidské zdraví, rozhodně ne dost na to, aby byly geneticky modifikované potraviny uvedeny na trh ve velkém měřítku.


Navíc vědci tvrdí, že většina jejich studií potvrzuje, že takto modifikované potraviny přináší nebezpečné vedlejší účinky.

"Bylo dokázáno, že nejenom v Rusku, ale i v mnoha dalších zemích světa jsou GMO nebezpečné. Metody získávání GMO nejsou správné, a také proto jsou v současné době nebezpečné," tvrdí Ermakova.

Například vysvětluje, že jedna z oněch metod využívá rakovinotvorné bakterie.

"Požívání geneticky modifikovaných potravin, získaných touto cestou, může vést k různým typům rakoviny a obezitě, jak tomu bylo u (testovaných) zvířat", řekla Ermakova.

Dodala, že lékaři zaznamenali prudký rozmach cukrovky a rakoviny v oblastech, kde obyvatelé ve velkém požívali potraviny, obsahující GMO.

"Biotechnologie by se rozhodně měly vyvíjet, ale GMO musí být zastaveny. Měli bychom zamezit jejich dalšímu rozšiřování," podotkla.

V září byl v Rusku schválen zákon státní registrace GMO a produktů GMO obsahujících. Tento zákon vynucuje povinnou registraci všech produktů s GMO.

Kromě toho, také v září, byl dočasně pozastaven dovoz a obchod s geneticky modifikovanou kukuřicí od společnosti Monsanto. Autority tak rozhodly na základě francouzské studie, jež varuje před spojitostí této kukuřice s rakovinou. Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil regulačním agenturám prozkoumat možnost úplného zákazu dovozu veškerých geneticky modifikovaných potravin.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: rt.com