S teroristy v Sýrii není žádná dohoda možná, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v interview pro televizní kanál NTV. „Jednání s nimi ze zásadních důvodů odmítáme a neradíme to ani nikomu jinému“, zdůraznil Lavrov. Dále řekl, že spojení syrské vlády a „příčetné, světské a vlastenecké“ opozice v boji s terorismem se stává stále prioritnějším úkolem s přihlédnutím k rozsahu teroristické hrozby jak uvnitř samotné Sýrie, tak i s ohledem na to, že se už rozšiřuje i do Iráku.


Syrský prezident Bašár Asad zůstane u moci do provedení demokratických voleb v zemi, avšak předtím, než budou vyhlášeny, je nutné dosáhnout úplného vítězství nad terorismem.

Novinářům to sdělil syrský ministr informací Umrán Zuhbí, který se účastní jednacího procesu se zástupci opozičních sil v Ženevě.  Jak zdůraznil, vládní delegace přijela na konferenci Ženeva 2 mírně naladěna, avšak slyší bojovou rétoriku.

Mezi tím v Paláci národů v Ženevě pokračuje koordinační schůzka zvláštního představitele Ligy arabských států a OSN Lachdara Brahímí se syrskou vládní delegací. Brahímí se setká s opozicí později, sdělil tiskový odbor OSN.

Zdroj: czech.ruvr.ru