Moskva se zřejmě blíží k ukončení příprav na návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Íránu. V každém případě se podle informovaných ruských a íránských zdrojů má jeho cesta konat v dohledné budoucnosti. Nejspíš po Olympiádě v Soči, která se koná ve dnech 7-23. února. USA stále víc znepokojuje „íránský směr“ ruské politiky. Washington si zjevně nepřeje, aby Rusko začalo obnovovat své ekonomické vztahy s Teheránem a konkurovalo americkým společnostem. Od 20 ledna začal Írán plnění smluv o omezení svého jaderného programu. A EU a USA částečně zmírnily sankce proti Teheránu.


V lednu bylo oznámeno, že Rusko je ochotno zahájit nákup íránské ropy v objemu 500 tisíc barelů denně. Pravděpodobně má být příslušná smlouva podepsána během nadcházející návštěvy. Ruští diplomaté již nejednou říkali v odpovědi na americké výtky, že Moskva uznává pouze sankce RB OSN proti Íránu. Ale jednostranné sankce USA na nákup ropy a na finanční transakce s Íránem nepokládá pro sebe za závazné z právního hlediska.

Možnost ropné transakce Moskvy a Teheránu nevzbudila příliš adekvátní reakci USA. Ministr financí Jack Lew pohrozil, aniž by jmenoval Moskvu, že Washington uplatní trestní opatření vůči jakýmkoli společnostem, jež se pokusí ignorovat americké embargo proti Íránu:

[quote align="center" color="#999999"]

Pro přední světové společnosti by bylo velkou chybou přecenit míru íránské otevřenosti pro byznys. Společný akční plán (jde o šestku zprostředkovatelů a Írán) stanoví oslabení zcela určitých omezených sankcí. Celá architektura ropných a finančních sankcí zůstává neměnnou. Každá společnost, která překročí rámec a podnikne akce narušující tyto sankce, se může stát objektem trestních opatření a hodláme pozorně sledovat dodržování vyhlášených sankcí.[/quote]

V Moskvě ale jsou přesvědčeni, že bude-li Rusko čekat, až USA a EU zruší íránské sankce, západní partneři stihnou rozdělit mezi sebou íránský trh.

O tom, že Rusko vypočítalo všechno správně, svědčí celý průběh Davoského světového ekonomického summitu, který probíhá teď ve Švýcarsku. Velkou pozornost vzbudil na tomto fóru projev íránského prezidenta Hasana Rúháního. Sál byl plný delegátů velkého evropského a amerického byznysu. Samotný íránský prezident řekl, že po oslabení sankcí je Teherán připraven navázat partnerské vztahy se západními státy. Jak napsala německá agentura DPA, evropský byznys„si již olizuje rty “ v očekávání otevření íránského trhu.

Samotný Rúhání měl ve Švýcarsku víc schůzek nikoli s politiky, ale s řediteli předních světových energetických korporací. A pozval je, aby se vrátily do Íránu a investovaly do jeho ekonomiky své kapitály.

Zdroj: czech.ruvr.ru