Agentura národní bezpečnosti zavedla do asi 100 000 počítačů po celém světě software umožňující Spojeným státům mít nad těmito stroji dohled, neboť budou vytvářet stopu, které lze využít k provedení kybernetických útoků. Ač je většina tohoto software instalována tak, aby k němu byl přístup přes počítačové sítě, NSA může nasadit i technologii, která vstoupí do počítačů a pozmění v nich data, aniž by potřebovala přístup přes internet. Utajená technologie využívá skrytých rádiových vln vysílaných z malých obvodů v deskách a v USB kartách tajně vložených do cílových počítačů, hlásí New York Times.


Tyto vlny lze pak podle dokumentů NSA, počítačových expertů i činitelů USA vysílat do retlanslačních stanic o rozměrech aktovky, které zpravodajské služby instalují i míle daleko.

Ty radiofrekvenční technologie – u kterých je často třeba, aby je fyzicky vložili špioni, výrobci nebo i nic netušící uživatelé – pomohly americkým špionům dostat se i do počítačů, u kterých jejich globální protivníci provedli dalekosáhlá protiopatření, aby se ochránili před dohledem či kybernetickým útokem.

NSA nazývá využívání infiltračního software a radiových technologií – které jsou všechny součástí programu známého jako Quantum – „aktivní obranou“ proti kybernetickým útokům, přičemž odsuzuje použití podobného software čínskými útočníky proti americkým společnostem nebo vládním agenturám.

„To, co je tu nového, je rozsah a propracovanost schopností zpravodajské agentury dostat se do počítačů a sítí, do nichž před tím ještě nikdo přístup nezískal,“ řekl Timesům James Adnrew Lewis, expert na kybernetickou bezpečnost z Centra pro strategické a mezinárodní studie ve Washingtonu. „Některé z těchto technologií už tu nějakou dobu byly, ale kombinace zjištění o tom, jak pronikat do systémů k vložení software, a zjištění, jak to dělat pomocí radiových frekvencí, poskytla USA okno, které nikdy před tím ještě neměly.“

 

Cíle Quantum

Nejčastějším cílem Quantum byla zatím Čínská armáda. USA obvinily Čínskou armádu z infiltrace amerických průmyslových a vojenských cílů k častým krádežím tajemství či intelektuálního vlastnictví.

K dalším cílům Quantum podle amerických činitelů a materiálů NSA patří ruské vojenské sítě, systémy používané mexickou policií a drogovými kartely, obchodní instituce uvnitř Evropské unie a dokonce i spojenci jako Saúdská Arábie, tyto materiály ukazují místa, která tato agentura nazývá „těžbou z počítačových sítí.“

Zatím neexistují důkazy, že by schopností Quantum bylo použito uvnitř USA. NSA, ač rozsah tohoto programu nekomentuje, uvedla, že Quantum je s akcemi Číňanů neporovnatelný.

„Aktivity NSA jsou zaměřeny a konkrétně nasazovány proti validním zahraničním zpravodajským cílům – a jen proti nim – v reakci na požadavky zpravodajství,“ uvedla v prohlášení mluvčí agentury Vanee Vines. „Nepoužíváme schopností zahraničního zpravodajství ke kradení obchodních tajemství zahraničních společností pro americké společnosti – ani jim nedáváme posbírané zpravodajství – kvůli zvýšení jejich mezinárodní konkurenceschopnosti či zlepšení jejich výsledků.“

Části Quantum byly odhaleny už v dokumentech uniklých přes bývalého kontraktora NSA Edwarda Snowdena. Holandské noviny vydaly mapu ukazující, kam USA vložily obvykle potajmu špehovací software. Der Spiegel nedávno vydal kolekci hardwarových produktů NSA používaných k přenosu a zachytávání digitálních signálů z počítačů známou jako ANT.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com