Kongres se odklání od vize Otců zakladatelů, jelikož je tu ten proces, v němž se ti „první mezi rovnými“ ve vládě stávají jen ozvěnou komorní politiky semknuté výkonné složky moci, a ten proces je sice pomalý, je ale trvalý. Během tohoto procesu jsme spatřili proud protiústavních válek a doma pak pošlapávání občanských svobod. Na ničem jiném není tento úpadek evidentnější než na tom příkrém kontrastu mezi reakcí Kongresu na zneužití zpravodajských agentur během éry po Watergate a reakcí na ještě daleko závažnější zneužití NSA, která byla odhalená v posledních letech.


V roce 1975 senátor Frank Church (D-ID) svolal historickou komisi sestavenou k vyšetřování amerických zpravodajských služeb z možného spáchání zločinů v souvislosti s Watergate. Částečně díky reportážím Seymoura Hershe a dalších vyšlo zneužívání CIA, NSA a FBI na světlo, k čemuž patřilo i sledování amerických mírových aktivistů.

Tato Churchova komise za Kongres řádně sehrála svou roli týkající se kontroly výkonné složky moci, jelikož tato se už od 50. let a raných programů skrytých akcí CIA roztáčela do nekontrolovatelné spirály. Tato Komise usilovala o ochranu amerických občanů proti zneužívání jejich vládou poté, kdy tato zneužití vyšla na světlo prostřednictvím úniků tajných vládních dokumentů.

Zrovna tak dnešní skandály NSA nelze ignorovat. To, v čem je to úplně jiné, je však skutečnost, že dnešní Kongres jedná jako obhájce pokračování těchto zneužití moci výkonnou složkou vlády a jako odpůrce občanských svobod amerických občanů. Kongres nejenže – kromě několika vzácných výjimek – akceptoval program masového špehování amerických občanů přes NSA, ale ve skutečnosti dokonce prezidenta povzbuzoval, aby s tímto programem pokračoval a rozšiřoval ho!