Pád jednomotorového letadla, který zabil Havajskou ředitelku státního zdravotnictví, rozpoutal před měsícem celonárodní debatu. Loretta Fuddy, jež zřejmě prokázala pravost sporného Obamova rodného listu, byla jediným pasažérem z devíti, který nehodu nepřežil. Letadlo se zřítilo 11. prosince do moře poblíž Honolulu. Jeden z cestujících, Ferdinand Puentes, nedávno vypustil video nouzového přistání. To odhaluje velmi klidnou atmosféru těsně před zřícením. Zpravodajové v pořadu od ABC „Dobré ráno Ameriko“ pustili záběry, přičemž jakýsi George Stephanopoulos podotkl, že „se neozval jediný výkřik“ a pasažéři byli natolik metodičtí, že se dostali všichni včas pryč.


Když mu připomněli, že Loretta Fuddy zemřela při zřícení, odpověděl „Smutné – ale povím vám, to je k neuvěření, co jsme právě viděli“.

Puentes popsal zážitek: „Čas se zastavil a všechno z minulosti se mi vybavilo, moji blízcí a tak dále, vůbec jsem se s nimi nerozloučil. Život mi proběhl před očima“.

Natočil celé zřícení a držel u sebe kameru, zatímco cestující unikli z letadla a čekali na záchranu. Pomalá reakce záchranářů, společně s povšimnutými nesrovnalostmi v hlášení o nehodě, vedla k trestnímu oznámení a vyhledávání dalších informací.

Po nehodě mnoho lidí pochybovalo a podotklo, že smrt L. Fuddy v tomto relativně lehkém zřícení byla podezřelá. Pasažér C. Phillip Hollstein popsal incident jako „téměř hladké přistání“.