Bizarní vraždy, pro které nebyl zatím zjištěn žádný motiv, zvýšily bezpečnostní obavy o zimní olympiádu v Soči. Ruské úřady ve čtvrtek uvedly, že bezpečnostní síly byly v jižním regionu Stavropol uvedeny do bojové pohotovosti poté, co objevily šest mrtvých se střelnými zraněními ve čtyřech různých autech, z nichž tři byla s nastraženými výbušninami. Pouze jediná z bomb vybuchla a nikdo nebyl zraněn. Ty vraždy ale dále zvýšily bezpečnostní obavy před zimní olympiádou v Soči, které rovněž leží poblíž oblasti Kavkazu, kde bublá islamistické povstání.


Rusko už zpřísnilo bezpečnost před Hrami, co mají začít příští měsíc, na něž president Vladimir Putin vsadil spoustu své politické i osobní prestiže, a je teď ve stavu vysoké pohotovosti poté, co minulý měsíc sebevražední atentátníci zabili nejméně 34 lidí v různých útocích v jižním městě Volgograd.

Jen jedna z bomb vybuchla a nikdo nebyl zraněn. Tyhle vraždy ale dále zvýšily bezpečnostní obavy před zimní olympiádou v Soči. Foto: Reuters

Tyto mrtvoly byly nalezeny ve středu ve dvou různých okresech u regionálního hlavního města Stavropol, brány k Severnímu Kavkazu, kde se Rusko potýká s povstáním islamistických militantů, kteří hrozili, že zkusí zabránit rozběhu olympiády.

Vladimir Markin, mluvčí hlavní ruské vyšetřovací agentury, v prohlášení vydaném ve čtvrtek řekl, že k vyšetřování se připojili důstojníci Federální bezpečnostní služby. Řekl, že zatím nebyl určen žádný motiv.

Putin po útocích ve Volgogradu řekl, že „teroristy“ v Rusku anihiluje.

Zimní olympiáda se otevře v Soči 7. února. Tohle černomořské letovisko je na západním okraji pohoří Kavkaz, kde si povstalci chtějí vybudovat islamistický stát.

Šéf ruského Olympijského výboru řekl, že nic víc se pro bezpečnost Her nedá udělat, protože všechna možná opatření už byla učiněna.

Ruské síly v Soči byly ve čtvrtek uvedeny do bojové pohotovosti a asi 37 000 lidí je teď na místě, aby zajistili bezpečnost Her, uvedli ruští činitelé.

Hannah Strange

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: telegraph.co.uk