Jelikož japonský import narůstá i za zády neustále znehodnocované měny a neustále zhodnocovaných nákladů na energie, tak to vypadá, že ti podnikaví Východňáři přišli se řešením dvou problémů – exportu a radiace. Jak hlásí RT, loni byl do Ruska zamítnut vstup více než 130 „kontaminovaným“ ojetým vozům z Japonska. Agentura ochrany spotřebitelů Rospotrebnadzor bedlivě sleduje i dodávky ryb. Celník v ruském dálně východním městě Vladivostoku stojící u fronty vozidel dodaných z Japonska drží zařízení používané k měření úrovně radiace.


Celník v ruském dálně východním městě Vladivostoku stojící u fronty vozidel dodaných z Japonska drží zařízení používané k měření úrovně radiace.

Od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Přísná kontrola všech nákladů přijíždějících z Japonska bude pokračovat i v roce 2014 uvedla na své webové stránce Rostrebnadzor.

„Rusko v roce 2013 zakázalo vstup do země 165 dodávkám kontaminovaného zboží. Byly to převážně ojeté vozy – 132 a náhradní díly pro vozidla – 33,“ uvádí prohlášení.

Monitorují se i dodávky ryb pocházející z Japonska a chycených v Tichém oceánu, uvádí tato agentura.

„Těmto záležitostem se věnuje zvláštní pozornost na ruském Dálném východě, kde se realizuje v potřebném rozsahu radiační kontrola ryb včetně distribučního řetězce,“ řekl Rospotrebnadzor.

Dodávky japonských ryb do Ruska se v současnosti povolují jen na základě zvláštní deklarace, která potvrzuje, že přítomnost radioaktivních látek je v produktech v rámci bezpečnostních standardů zavedených v Celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu .

[/quote]

Vypadá to, že svět ztrácí zájem o jeden z hlavních japonských exportů – o pacifické tuňáky (jelikož ceny od loňska spadly o 95%!).

Od Guardian:

[quote align="center" color="#999999"]

Suši restaurace Kiyoshi Kiura zaplatila v neděli 7,36 milionů jen (43 000 liber) za 230 kg (507 liber) pacifických tuňáků při letošní oslavné první aukci na tokijském trhu Tsukiji – jen 5% toho, co platili o rok před tím, i přes příznaky, že tohoto druhu vážně ubývá.

Podle městské správy se v neděli na první aukci roku 2014 prodalo 1 729 tuňáků, tedy méně než 2 419 loni. 32 000 jenů (305 dolarů) za kilo placené letos za ryby vrcholné kvality lze porovnat se 700 000 jeny za kilogram loni.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com