Téměř před rokem francouzský ústavní soud rozhodl proti triumfálnímu uvalení socialistického přerozdělování bohatství Fracois Hollanda s jím navrhovanou 75% daňovou sazbou na vysoké příjmy, a tak naneurčito zdržel úprk spousty hodně vydělávajících Francouzů (i když někteří, jako Obelix, čili Gerard Depardieu, rychle vyrazili na cestu do země, která se stala zemí útěchy pro všechny utlačované lidi odevšad, tj. do Ruska), tedy do země s daleko přívětivějším daňovým klimatem. Tohle zdržení je teď už za námi, neboť dnes před nějakou dobou ten samý soud 75% daň schválil na všechny ty výdělky nad €1 milionu. Návrh prošel poté, co jej vláda upravila tak, aby za 75% zdaňování ručili zaměstnavatelé. Jak hlásí BBC, tenhle tribut potrvá dva roky a postihne ty s tímto příjmem letos a v roce 2014.


Podrobnosti o tomto zvýšení daní má Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle Hollandova návrhu, budou společnosti platit 50 procentní přirážku na platy nad 1 milion euro (1,4 milionu USD). V kombinaci s dalšími daněmi a sociálními poplatky bude tato sazba obnášet 75 procent platu nad tento práh, napsal soud ve svém dnes vydaném rozhodnutí.

„Na společnosti, které platí odměny nad 1 milion euro, se bude, jak se očekává, apelovat, aby usilovaly o solidaritu u odměn vyplacených v letech 2013 a 2014,“ uvedl ministr hospodářství v e-mailovém prohlášení.

Hollande, který svého času řekl, že „nemá rád“ bohaté, oznámil 75 procentní daň v únoru 2012 jako součást své presidentské kampaně, aby se zalíbil své socialistické základně. Ta se stala symbolem rekordně vysokých daňových sazeb jeho vlády.[/quote]

A s tímto schválením daně začnou přípravy na exodus všech hodně vydělávajících, mezi prvními místních fotbalových týmů. BBC hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Fotbalové kluby ve Francii už letos kvůli této záležitosti vstoupily do stávky a tvrdily, že mnohé francouzské kluby jsou finančně křehké a říkají, že tyto plány by rozpoutaly únik vrcholných hráčů, kterým se platí obrovské platy.

Katarci vlastněný pařížský Saint-Germain má více než 10 hráčů, jejichž plat převyšuje 1 milion euro, včetně švédského útočníka Zlatana Ibrahimoviče.

Chór protestů se rovněž ozývá z podniků a od bohatých jednotlivců, kteří tuto daň odsoudili – včetně filmové hvězdy Gerarda Gepardieu, který na protest zemi opustil.

Průzkumy ukazují, že ve Francii velká většina tuto dočasnou daň podporuje.

Na rozdíl od mnoha dalších zemí Evropy má Francie za cíl srazit svůj velký veřejný deficit zvednutím daní stejně jako určitým krácením výdajů. V Británii je nejvyšší daňová sazba 45% a uplatňuje se na jednotlivce.[/quote]

Přes četné nezamýšlené důsledky tohoto šoku a úžasu nad tímto nárůstem daní, bude zábavné v reálném čase sledovat, jak její zavedení téměř určitě bude tím dlouho očekávaným katalyzátorem, co Francii stlačí do dlouho už předpovídané recese (ku prospěchu zemí jako Belgie, kam se ti über-bohatí Francouzi už přemisťují), člověka by mohlo zajímat, jestli propad hodnoty francouzských nemovitostí na ultra-vysokém okraji trhu, a ten bude vyrovnán narůstajícím ohodnocením londýnských cen domů už „nafouklých za hranici bubliny s domy“ a prostě jaká bude místní reakce na to, že domácí nemovitosti budou ještě nepřístupnější pro kohokoliv, kromě nejbohatších globálních oligarchů a miliardářů (kromě samozřejmě daně z kapitálových příjmů, která, jak už jsme psali prve, má být nejprve spuštěna v Londýně, a pak všude jinde).

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com