Údery proti Muslimskému bratrstvu se v Egyptě zintenzivňují s tím, že vláda formálně tuto skupinu uvedla na seznam teroristických organizací a obvinila ji, že je za nedávným sebevražedným útokem, který zabil 16 lidí. Tato nová kategorizace dá vládě nové pravomoci při zadržování členů režimu svrženého presidenta Mohameda Mursího jejich obviněním, že patří k teroristické skupině. Také kdokoliv, kdo bude zjištěn, že tuto skupinu propaguje či ji financuje, může být obviněn.


„Celý Egypt … byl zděšen z ohavného zločinu, kterého se dopustilo Muslimské bratrstvo tím, že vyhodilo do povětří budovu bezpečnostního direktorátu Dakahlyia,“ uvádělo podle Reuters emailové prohlášení kanceláře kabinetu dočasné vlády. „Kabinet se rozhodl vyhlásit skupinu Muslimské bratrstvo za teroristickou organizaci,“ pokračuje prohlášení.

V úterý výbuch policejního ústředí v Mansouře ležící severně od Káhiry zabil nejméně 16 lidí a zranil přinejmenším 140 dalších. Za tento útok převzala odpovědnost na Sinaji sídlící militantní skupina Ansar Bayt al-Maqdis, hlásí Reuters.

Ač tento útok Muslimské bratrstvo odsoudilo, Egyptská vláda tuto skupinu obvinila, že za něj odpovídá. Rovněž se zapřisáhla, že bude usilovat o spravedlnost pro pachatele. Dočasný ministerský předseda Hazem el-Beblawi ve středu v oficiálním prohlášení popsal Bratrstvo jako teroristickou organizaci.

Muslimské bratrstvo v reakci na uvedení na seznam jako teroristická skupina vyhlásilo, že bude pokračovat ve svých protestech. „Protesty budou určitě pokračovat,“ řekl AFP Ibrahim Munir člen výkonné rady této skupiny, který je v londýnském exilu. Tento krok prohlásil za „nelegitimní“ a za „pokus o falešné obvinění Bratrstva.“

Egyptskými vojsky podporovaná vláda potlačuje Mursího a další vůdce Muslimského bratrstva už od Mursího svržení v červenci.

Během tohoto potlačování byly už zabity stovky Mursího přívrženců s tím, že protesty zuří téměř každý den.

Vláda proti Mursímu vede několik trestních případů. Jeden z nich jej obviňuje, že během protestů v prosinci 2012 podnítil smrtelné násilnosti. Rovněž mu hrozí trestní soud kvůli epizodě z ledna 2011, kdy spolu se 129 dalšími uprchl z vězení.

Zrovna minulý týden egyptské politické síly obvinily Mursího a další vrcholné vůdce Bratrstva z terorismu a ze spřažení se se zahraničními skupinami. Oba zločiny lze trestat smrtí.

Egyptský soud v září zakázal veškeré aktivity Muslimského bratrstva v zemi a dovolil konfiskaci veškerých jeho aktiv.

Žurnalistka Shahira Amin tuto situaci RT popsala jako zlo-rodný cyklus s nadcházejícím větším krveprolitím.

„Tohle je nová eskalace v této hluboce zakořeněné věkovité nevraživosti bezpečnostního státu s Muslimským bratrstvem. To, co zkouší, je dosáhnout úplného rozdrcení této islamistické skupiny, aby už pro tuto skupinu nezůstával ani kousíček místa, odkud by mohla opět vstoupit do politického života,“ řekla. „Vyhlášení Muslimského bratrstva za teroristickou skupinu bude prostředkem ke kriminalizaci jeho aktivit, kriminalizaci jeho financování a také kriminalizaci členství v něm. Jejich protesty jsou už mimo zákon. Jejich vůdci jsou už za mřížemi a tisíce jejich přívrženců už úpí v žalářích.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com