Ruská mafie, případně Bratva je termín používaný pro společenství nejrůznějších kriminálních živlů, vzniklých v bývalém Sovětském svazu. I když nejde o jednu zločineckou organizaci, většina individuálních skupin sdílí podobné cíle a mají podobnou organizační strukturu, což je vymezuje jako součásti volného sdružení. Po pádu komunistického režimu vyvstala v bývalých sovětských republikách nová třída hrabivých gangsterů, kteří se stali zločinnými milionáři.


Kořeny rudé mafie, která se neuvěřitelně rychle chopila moci na post-sovětském volném trhu bez pravidel, lze vystopovat před staletími v rámci Světa zlodějů – tajné zločinecké kultury s přísným kodexem pravidel, založeném na vzájemné loajalitě a opozici vůči vládě.

Tento dokument se zabývá vývojem Redfellas – od jejich kořenů v imperiálním Rusku až pod dnešní šokující globální vliv. Nabízíme pohled na historii a vývoj ruské mafie, které vznikla v carském Rusku a nejenže přežila éru Sovětského svazu, ale po jeho kolapsu zažila dokonce velký rozkvět. V dokumentu se hovoří i o tajných vládních agentech a o tom, co vše jim ruská mafie mohla v Americe nabídnout.

V dnešní době existuje na 6000 různých skupin a více než 200 jich funguje po celém světě.