Předseda Výboru Státní dumy RF pro mezinárodní záležitosti Alexej Puškov se domnívá, že Evropská unie snaží Ukrajinu proti její vůli pohltit. „Saakašvili má tu a tam pravdu. Existuje pokus o pohlcení Ukrajiny, avšak nikoliv ze strany Moskvy, ale ze strany Bruselu: chytit pod krkem a táhnout do ráje“, napsal Puškov na svém Twitteru. „Slovo „ráj“ je třeba číst v uvozovkách. Pro Bulharsko, Řecko a dokonce i Srbsko, které zatím je pouze kandidátem na členství, se ráj zvrhl na beznadějný soumrak“, dodal diplomat.


Dříve gruzínský exprezident Michail Saakašvili na tiskové konferenci ve Štábu národního odporu v Kyjevě prohlásil, že Rusko se snaží Ukrajinu proti její vůli pohltit.

Evropský parlament následující týden vynese rezoluci týkající se událostí na Ukrajině, prohlásil koordinátor pro mezinárodní otázky skupiny Evropské národní strany v Europarlamentu José Ignacio Salafranca během briefingu v Domě odborových svazů v Kyjevě, kde se nachází štáb ukrajinské opozice.

Salafranca zdůraznil, že evropští poslanci jsou solidární s občany Ukrajiny, kteří jsou pro evropskou integraci.

„Miliony lidí podporují evropskou perspektivu Ukrajiny a i my si přejeme ji podepsat“, řekl evropský poslanec.

 

Plán obnovy spolupráce Ukrajiny a RF je dokončen

„Už je připravena „cestovní mapa“ obnovy plnohodnotné spolupráce mezi Ruskem a Ukrajinou, a já doufám, že po včerejším jednání mezi prezidenty Viktorem Janukovičem a Vladimírem Putinem v Soči byly odstraněny všechny hlavní sporné otázky. Důležitým tématem setkání hlav států byla příprava k závěrečným jednáním o plynové problematice“, prohlásil dnes ukrajinský premiér Nikolaj Azarov.

Premiér také prohlásil, že otázka vstupu Ukrajiny do Celní unie se na setkání neprojednávala.

„V první řadě se jednalo o otázkách spojených s průmyslovou kooperací mezi Ukrajinou a RF“, zdůraznil Azarov.

Zdroj:  czech.ruvr.ru