Zpráva, která se objevila v prorežimním China Times, se vychloubá tím, že raketa Dlouhý pochod 3B vypuštěná před několika dny je součástí dlouhodobého plánu návratu na Měsíc ve stylu „hvězdy smrti“ z Hvězdných válek, z níž by PLA mohla střílet rakety proti jakémukoliv cíli na Zemi. Všechno zní jako by to bylo mimo mísu, když ale zkontrolujeme zdroj, vypadá to, jako by to bylo cosi, o čem činitelé Komunistické strany diskutovali v tomto týdnu po vypuštění vlajkové lodi čínské kosmonautiky lunárního roveru, který je první kosmickou lodí Pekingu, která přistane na povrchu kosmického tělesa mimo zemi.


Článek se objevil na webové stránce Want China Times, na anglickém kanále The China Times Group, který sídlí na Tchaj-wanu a je považován za pro-sjednocení a pro-pekingský. Článek cituje Beijing Times, což pobočka čínský Lidových novin, že to je zdroj původní zprávy.

Pod titulkem PLA sní o změně Měsíce na Hvězdu smrti, říkají experti, tato zpráva cituje „čínské experty“, kteří si válečnicky pohrávají s myšlenkou na „přeměnu Měsíce na smrtící zbraň. Něco jako byla Hvězda smrti z Hvězdných válek, s tím, že Měsíc by se hypoteticky mohl použít jako vojenská bitevní základna, a mohly by se odsud střílet balistické střely proti jakémukoliv cíli na Zemi.“

„Na Měsíci by se mohly rovněž zřídit různé testovací polygony pro zbraně,“ dodává tento článek s poznámkou, že vystřelení této rakety Dlouhý pochod 3B je začátkem „daleko ambicióznějšího programu.“

Tato zpráva nám rovněž připomíná, že něco z té rétoriky nadřazenosti a agresivity Říše středu často skrývá jasná hlediska čínských vojenských plánovačů, kteří jsou úplně svolní i promluvit veřejně a vychloubat se svou agendou přeměny Číny na mocnou vojenskou supervelmoc.

Čínská státem vedená média minulý měsíc zveřejnila mapu ukazující umístění hlavních amerických měst a toho, jak by mohla být zasažena jadernými útoky odpálenými strategickými ponorkovými silami PLA.

I vrcholní čínští generálové příležitostně Americe hrozili jadernými údery, pokud by se USA zapojily do jakéhokoliv budoucího konfliktu, v němž by šlo o Tchaj-wan.

V současnosti prudce stoupá napětí mezi Spojenými státy a Čínou poté, co Peking vyhlásil nad spornými Ostrovy Senkaku „zónu letecké obrany“ a předhodil, že si může sestřelit jakékoliv cizí letadlo, které by do této oblasti vstoupilo. US, Japonsko a Jižní Korea tuhle hrozbu okamžitě předvedly jako bezzubou, když provedly několik přeletů nad touto oblastí, aniž by uvědomily čínské úřady.

Podle Ambrose Evans-Pritcharda z Telegraph představuje tato eskalace krize „pro svět předěl,“ který by mohl signalizovat začátek nové studené války a znamenat, že „Asie je v přechodu na plnocenné závody ve zbrojení.“

Zdejší článek o startu čínské mise na povrch měsíce a o tom, jaké její let dělá starosti NASA:

[quote align="center" color="#999999"]

Čína je v „závěrečných fázích“ příprav na svůj přistávací modul Chang’e 3, který počátkem prosince vzlétne pomocí rakety Dlouhý pochod 3B. Tato ambiciózní sonda obletí měsíc, než se snese na jeho povrch a vypustí slunečními panely poháněný měsíční rover k průzkumu lunárního povrchu.

Hlasování v listě Xinhua News o pojmenování šestikolého roveru, který má čtyři kamery a je schopen objíždět překážky na povrchu, mu dalo jméno „Naplňování snu“ s vedením více než 500 000 hlasů. Ten bude pod kontrolou vědců ze Země pojíždět po povrchu nejméně tři měsíce.

Je s tím ale problém: Už je tam NASA a má strach, že čínská mise by mohla narušit tu její vlastní. NASA družice měsíce Lunar Atmosphere and Dust Environment Exlorer (LADEE) – Průzkumník atmosféry a prachu v lunárním prostředí – podstupuje konec procesu zprovozňování a seřizování, po němž sestoupí na nižší lunární orbitu a začne s fází vědeckých pozorování své mise.