Protialkoholní pilulka, která redukuje pití o 61 % Máte problémy s pitím? Možná se našlo rychlejší řešení. Od letošního května je v Británii k mání nový lék zvaný Selincro, který údajně redukuje spotřebu alkoholu o 61 %. Zatímco dosavadní léky pomáhají pacientům stát se abstinenty, tato pilulka napomáhá lidem, kteří mají problém s pitím, snížit *množství* toho, co zkonzumují. Lék moduluje mechanismus odměn v mozku.


Klinický test léku pomohl pacientům snížit množství zkonzumovaného alkoholu z 12,75 denních jednotek na 5 jednotek – o 61 %.


Podle výzkumníků se kromě toho pacientům, kteří kromě užívání léku podstoupili i odborné konzultace, podařilo snížit počet dnů „intenzivního pití“ z 23 na 9 dnů za měsíc.

 

Antikoncepční pilulka pro muže

Pánové pozor! Přichází doba, kdy budete moci užívat vlastní antikoncepční piluky bez jakýchkoli velejších účinků.

Vědci z Izraele, Mexika a Texasu soupeří o to, kdo jako první přijde s antikoncepční pilulkou, která umožní mužům, aby se sami rozhodovali. Zatímco mnoho mužů není ochotnách vynášet odpadky nebo se zdráhají zeptat na cestu, podle současných studií by zhruba 70 procent mužů bylo ochotno užívat antikoncepční piluky, pokud by byly k mání.


Mexičtí vědci z Univerzity UNAM tvrdí, že objevili dva proteiny, které jsou jedinečné pro buňky spermatu a jež se nazývají CatSper a Slo3. Tyto proteiny v podstatě poskytují spermatu energii potřebnou k tomu, aby jeho buňky dorazily k ženským vaječníkům a oplodnily vajíčka. Vědci se nyní snaží vyvinout molekulu, která by proteiny CatSper a Slo3 vyřadila z provozu a zbavila je síly potřebné k tomu, aby splnily svou misi.

Výzkumníci v Texasu, kteří provádějí testy na myších, ve stejné době zjistili, že sloučenina zvaná JQ1 funguje jako zpomalovač produkce spermií a také jejich pohyblivosti. „Obojí je pro plodnost nutné, JQ1 tomu však brání,“ uvádějí vědci. Ačkoli myším byly aplikovány injekce, výzkumný tým věří, že se podaří vyvinout pilulku se stejným efektem.

V roce 2010 kromě toho jistý izraelský profesor vytvořil novou pilulku, zvanou Bright Pill, která podobně narušila biochemický proces spermatu.

 

Digitální pilulka, která monitoruje vaše zdraví

„Spolkněte dva tyto poživatelné computery, a já od nich dostanu ráno e-mail,“ mohl by vám jenoho dne říci váš lékař. I když vypadají jako běžné pilulky, mají podélný tvar a jsou o něco menší než vitaminy, jedná se ve skutečnosti o mikroskopické roboty, kteří dokážou monitorovat váš tělesný systém a bezdrátově přenášet informace o tom, co se v něm děje.


Tyto pilule, které jsou produktem malé firmy Proteus Digital Health z kalifornského Redwood City, nepotřebují baterie. Zdrojem energie je pro ně lidské tělo. Tak jako může být brambora zdrojem energie pro žárovku, firma Proteus přidala na obě strany svého malého senzoru magnézium a měď, které generují dostatek elektřiny z žaludečních kyselin.

Když pilulka Proteus dosáhne dna žaludku, vyšle informaci do mobilní aplikace prostřednictvím nálepky na těle. Tento miniaturní computer může sledovat užívání léků – „Vzala si dnes babička léky, a v kolik hodin?“ – a monitorova, jak pacientovo tělo na léky reaguje. Umí také sledovat to, jak se daná osoba pohybuje a kdy odpočívá.

 

Pilulka s heslem, která ověří vaši totožnost

Zapomínáte svoje hesla? Letos v červnu společnost Motorola oznámila, že hodlá vyvinout řadu pilulek obsahujících hesla, díky kterým bude ověřování totožnosti snadnější.

Uživatelé spolknou každý den pilulku, která se aktivuje žaludeční kyselinou a vyšle 18-bitový signál na principu EKG. „Celé vaše tělo se v podstatě stane ověřovacím znakem,“ vysvětluje Regina Dugan, vice-prezidentka divize Advanced Technology & Projects společnosti Motorola.

 

Antikoncepční pilulka pro psy

Nová pilulka, zvaná „ Chemspay“, byl mohla být ne-chirurgickou alternativou pro kastraci fen a velkou úlevou pro zvířecí útulky. Tato antikoncepční látka může být užívána orálně nebo injekčně a z testů vyplývá, že výrazně snižuje počet vajíček u feny, která se stává neplodnou.


Spolu s biotechnickou společností SenesTech se arizonská výzkumnice dr. Loretta Mayer věnuje vývoji této antikoncepce již několik let a předpokládá, že do roku 2017 Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválí distribuci pilulky Chemspay na území Spojených států.

 

Pilulka, díky níž se opijete bez alkoholu

Chcete si otestovat protialkoholní pilulku? Díky nevé technice vyvinuté ruským vědcem Jevgenijem Moskalevem se dnes můžete opít, aniž byste pili alkohol. Moskalev vytvořil „alkoholickou pilulku“ s použitím metody, kterou se alkohol mění v prášek, z něhož lze vyrobit účinné pilulky.

Moskalev uvádí, že vyzkoušel svou techniku na likéru „obsahujícím až 96 % alkoholu. Moskalev tvrdí, že dokáže vyrobit alkoholovou pilulku v podstatě z jakéhokoli alkoholu, včetně whisky, koňaku, piva či vína.

 

Pilulka odpuzující hmyz

Obtěžuje vás nějaký hmyz? Už se tím nemusíte trápit, neboť Mozi-Q, první ústní repelent, je od letošního léta k mání v Kanadě a Spojených státech.


Pilulka, kterou nedávno schválila organizace Health Canada a kterou lze pořídit online i v USA, je podle svých tvůrců „skvělým“ prostředkem pro kohokoli, kdo chce trávit čas v přírodě a vyhnout se komárům. Mozi-Q začne účinkovat do 30 minut, nemá žádné vedlejší účinky a odpuzuje komáry a další hmyz způsobem, díky němuž mohou lidé opět vyrazit do přírody.

 

Zlatá pilulka, díky které se vaše stolice bude třpytit

Nemusíte být stvořeni z peněz, nyní však můžete díky této poživatelné zlaté pilulce produkovat zlatou stolici.

Vaše exkrementy budou úchvatně zářit a budete moci dokonce prodávat zlatníkům svou zlatou čokoládu! Tyto zlaté pilulky byly ve skutečnosti součástí výstavy „Požitků“ v Muzeu moderního umění v San Franciscu, jsou však poživatelné.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  oddee.com