A děje se to opět. Nedostatek amerického intervencionismu v Sýrii (a nepřímá i přímá podpora rebelů) zjevně neposílily nikoho menšího než Al-Káidu. Jak hlásí WSJ, nápory nedávných útoků militantů spjatých s Al-Káidou  v Iráku – posílených jejich aliancí s džihádistickými bojovníky v Sýrii – hrozí, že zhatí roky trvající americké úsilí o rozdrcení této skupiny spolu s rozšířením sektářského konfliktu na Středním východě. Iráčtí bezpečnostní činitelé říkají, že s Al-Káidou spojení bojovníci z militantní skupiny Islamistický stát Iráku a al-Shamu, čili ISIS, přistupují k agresivním operacím za obnovení operační základny v provincii Anbar, tj. v baště sunnitského povstání z časů USA vedené války v Iráku.


[quote align="center" color="#999999"]

Via WSJ,

Chaos podél hranic v Sýrii a pocit iráckých sunnitů, že jsou pod šiíty vedenou vládou diskriminováni, znovu zažehl určitou formu intenzivního sektářského rozkolu, který už v letech 2006-2007 Irák uvrhl na pokraj občanské války. I bezpečnostní vakuum, které zbylo po stažení amerických bojových jednotek v prosinci 2011, také těmto bojovníkům pomohlo se zase uchytit.

 

Iráčtí bezpečnostní činitelé říkají, že s Al-Káidou spojení bojovníci z militantní skupiny Islamistický stát Iráku a al-Shamu, čili ISIS, agresivně přistoupili k obnovení operační základny v provincii Anbar, tj. v baště sunnitského povstání z doby USA vedené války.

Pokud tito extremisté uspějí, tak zvrátí jeden z nejtvrději vybojovaných úspěchů sil USA a jejich iráckých spojenců. Do doby amerického stažení na konci roku 2011 toto povstání významně oslabilo, zčásti kvůli americké alianci s umírněnými sunnitskými kmeny.

Po nedávných útocích v Anbaru a v severním městě Mosul syrští a Iráčtí džihádisté na džihádistických webových fórech otevřeně gratulovali operativcům ISIS.

Zatímco útoky ve zbytku země mají charakter spíše pouhých izolovaných akcí teroru, jako jsou automobilové a sebevražedné bombové útoky, tak činitelé v Anbaru říkají, že útoky v této provincii vypadají spíše jako mohutné úsilí o získání a udržení území.

Rostoucí nestabilita v Iráku je v souběhu s posilováním džihádistických rebelů v Sýrii, z nichž mnozí jsou zahraniční bojovníci bojující za sesazení prezidenta Bášara Asada.

Bojovníci volně proudí přes irácko-syrskou hranici sem a tam a pořádají útoky na obou stranách, říkají činitelé irácké rozvědky.

„Regionální situace na nás vyvíjí nesmírný tlak,“ řekl Falih al Essawi, místo-šéf rady provincie Anbar a člen prominentního sunnitského kmene. „ISIS se pokouší o kontrolu hranic, aby získala prostředky k transportu zbraní, vybavení a bojovníků mezi oběma zeměmi.“

Ač většina místních obyvatel v Anbaru Al-Káidu nepodporuje, mnozí na tuto skupinu pohlíží jako na poslední baštu odporu proti šiítské nadvládě. „ISIS nenaráží u místních na žádné odmítání nebo odpor,“ řekl pan Tou’ma šiítský zákonodárce.

Následně Obamova administrativa svou předehrou s Íránem a svým rozhodnutím neintervenovat v Sýrii rozhněvala své spojence v Perském zálivu.[/quote]

Tyler Durden 

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com