Americká vláda je zavřená, což znamená, že jsou povoleny jen nejpodstatnější výdaje. Tak za co se americká vláda, nebo spíše Ústřední zpravodajská agentura (CIA) rozhodla utrácet vzácné, peníze daňových poplatníků, co jsou teď jen na kritické mise? Proč zrovna za vyzbrojování Katarem podporovaných „rebelů“ Al-Káidy. WaPo hlásí, že CIA rozšiřuje tajné snahy o vycvičení bojovníků opozice v Sýrii, což jak tvrdí američtí činitelé, probíhá uprostřed obav, že umírněné USA podporované milice rychle v občanské válce v této zemi ztrácí půdu pod nohami. „Je to základní pěchotní výcvik“, řekl bývalý US zpravodajský činitel. „Jak dosáhnout určité disciplíny k zasažení cíle, jak nabít zásobník, jak vyčistit místnost. Nepochodují. Učí se základní procedury pěšáka.“


Tak to řekněme rovnou: 800 000 nikoliv podstatných pracovníků je ve výluce, ale CIA ve své nekonečné moudrosti teď, když vláda zavřela, zdvojnásobuje výdaje, aby zajistila, že povstalci z Al-Káidy budou mít více smrtícího výcviku (pro nevyhnutelný okamžik, až se obrátí proti svým sponzorům, k čemuž mají sklon a vždy to dělají), a k tomu ještě lepší zbraně, je to tak?

Více o tomto zarážejícím vývoji:

[quote align="center" color="#999999"]

Úsilí CIA bylo popsáno jako naléhavý pokus o posílení umírněných syrských militantů, kteří nejsou schopni odolat vážné hrozbě od Asada ani se vyrovnat rostoucí síle frakcí rivalských rebelů, které mají islamistickou agendu tvrdé linie a v některých případech i vazby na teroristickou síť Al-Káidy.

CIA „posiluje a rozšiřuje své úsilí,“ řekl americký vojenský činitel obeznámený s operacemi v Sýrii, protože „je jasné, že opozice ztrácí, a nejenže ztrácí takticky, ale i na strategické úrovni.“

CIA to odmítá komentovat. [/quote]

Možná proto, že telefonisté CIA jsou při uzávěrce vlády ve výluce?

[quote align="center" color="#999999"]

Popis výcvikového programu CIA poskytuje až dosud nejpodrobnější vyčíslení omezeného rozsahu a znepokojivých cílů operací CIA, které prezident Obama tajně autorizoval jako skryté akce, o nichž bylo zjištěno, že je letos podepsal.

Američtí činitelé řekli, že utajený program je omezen hranicemi zdrojů CIA, zdráhavostí bojovníků rebelů opustit Sýrii kvůli americké instruktáži v Jordánsku a jordánskými omezeními na přítomnost CIA militantů tam.

Veteráni CIA vyjádřili skepsi, zda výcvik a dodávky zbraní budou mít nějaký smysluplný účinek. Operativci zapojení do výcviku a vyzbrojování rebelů v Jordánku lamentují, „žádají nás, abychom něco udělali s ničím“, řekl bývalý americký vedoucí zpravodajský činitel. Tento bývalý činitel mluvil za podmínky anonymity, protože jde o citlivé operace toto agentury v zámoří.

Někteří také zpochybňovali moudrost rozšiřování mise CIA v době, kdy si mnozí myslí, že agentura se stala až příliš svým zaměřením polovojenskou a měla by se vrátit ke své tradiční roli sběru zpravodajských poznatků. [/quote]

Nedělejte si ale starosti: USA neposkytují Al-Káidě vysoce účinné zbraně jako rakety a protitankovou munici. Na to mají Katar:

[quote align="center" color="#999999"]

Činitelé řekli, že k hlavnímu výcvikovému úsilí CIA nepatří učení ve využívání vysoce účinných zbraní jako rakety a protitanková munice, kterou dodávají země jako Katar a Saúdská Arábie, ač je tato agentura zapojena do sledování toků těchto zbraní a do kontroly jejich příjemců. [/quote]

Hm, a odkud Katar a Saúdská Arbábie ty zbraně vezmou? Naštěstí zavření vlády odstranilo veškerá omezení na zdroje CIA pro to, aby dělali to, co dělají nejlépe: tj. poskytovali výcvik a zbraně právě těm lidem, kteří se o pár let později obrátí proti USA, což povede k ještě více mrtvým, jenže tentokrát to budou američtí občané.

To ale není všechno.

Následující fotografie z 2. října 2013 od AFP s „Maskovanými bojovnicemi rebelů oblečenými do polních maskáčů, jak si nesou své kabelky, aby se shromáždily k účasti a výcvikové lekci v okresu Salaheddin válkou rozbitého severosyrského města Aleppa,“ ukazuje, že kromě posledních M-16 a plynného sarinu američtí daňoví poplatníci poskytují financování i pro poslední módní doplňky v hodně letícím trendy stylu Al-Káida.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com