Jejich chapadla jsou všude. Je-li to připojeno k internetu, je téměř 100% šance, že to Agentura národní bezpečnosti NSA monitoruje. Jak se mohou obyčejní Američané z této kontrolní sítě vymanit? Podle zakladatele proslulého antiviru Johna McAfeeho, je odpověď prostá. Decentralizace. Místo, abychom se napojovali na telekomy sponzorovaný (s vládou integrovaný) internet, úplně to obejdeme a propojíme se jeden s druhým v prostředí jeden-s-druhým za využití v podstatě distribuované síťové architektury.


Na novém zařízení zvaném D-Central už roky pracuje, ale nedávno ve světle odhalení, že NSA šmíruje digitální interakce a osobní korespondenci téměř každého amerického občana, svůj vývoj urychlil.

Nový „NSA Killer“ (zabiják NSA) podle McAfeeho pro NSA ztíží či rovnou znemožní, aby se napichovala do osobních komunikací, jako to dělají dosud, protože toto zařízení bude operovat v tom, co je známo jako „temný web“, a jedinci to umožní naprosto zatemnit svou identitu.

McAffe říká, že s D-Centralem nebude pro vládu možnost, jako určit „kdo jste, nebo kde jste.“

[quote align="center" color="#999999"]

To udělátko, které chce McAfee prodávat za méně než 100 dolarů, bude komunikovat s chytrými telefo ny, tablety a notebooky, aby se vytvořila decentralizovaná pavučina, která by mohla vytvořit decentralizovanou síť, k níž by vládní agentury přistupovat nemohly. Konkrétně by to vytvářelo malé privátní sítě, které by fungovaly jako „temný web“, kde mohou uživatelé soukromě komunikovat a sdílet soubory.

Zařízení by mělo bezdrátový dosah na asi tři bloky a ti, kdo budu v jeho dosahu, budou moci jeden s druhým komunikovat. McAfee údajně už na tomto udělátku roky pracuje, tento vývoj však v posledních měsících kvůli únikům z NSA urychlil.

Říká, že v současnosti je už návrh hotov a hledají partnery, aby jim pomohli s hardware. Očekává se prototyp pro veřejnost bude hotov do šesti měsíců s tím, že o současném zařízení se říká, že bude oválného tvaru a bez displeje. To je samozřejmě za předpokladu, že tento projekt neodstřelí regulátoři dřív, než bude vůbec spuštěn.[/quote]