Soukromá nekomerční organizace Mars One začala přijímat žádosti od zájemců, kteří by chtěli být prvními osídlenci Marsu. Podle plánů Base Landsdorpa, podnikatele z Holandska a iniciátora projektu, dorazí první čtyři kolonisté na Rudou planetu za deset let – 24. dubna roku 2023. Zůstanou tam navždy, protože možnosti a technické prostředky k návratu na Zem v plánu nejsou. To ostatně celý záměr mnohonásobně zlevňuje. Každý uchazeč o letenku na Mars jedním směrem musí zaslat minutové videoprohlášení, ve kterém vysvětlí, proč by měl být jako kolonista vybrán právě on nebo ona.


Videa z celého světa se budou přijímat dva roky. Aby byli vyloučeni lidé, kteří to nemyslí vážně, bude třeba zaplatit menší poplatek – 25 dolarů.

Očekává se, že takových žádostí bude nejméně milion. Z nich pak budou vybráni kandidáti, kteří budou rozděleni do čtveřic, a začne jejich příprava. Budoucí Marťané se budou učit hledat východisko z různých stresových situací. Mají být rovněž uvězněni v maketě marťanské základny, kdy budou poruchy se spojením se „Zemí“, jak tomu bylo v ruském experimentu MARS 500.

Do roku 2020, kdy se přiblíží doba odletu prvních osídlenců na Mars, už bude skupina připravena. Několik lodí Dragon tam dopraví zásoby, obytné moduly, systémy zabezpečení života a terénní vozidla.

Mars One je projekt riskantní, je přesvědčen psycholog Jurij Bubejev:

[quote align="center" color="#999999"]

V každém případě nastane u lidí, kteří prohlašují, že jsou ochotni zůstat a nevrátit se, okamžik, kdy svůj názor změní, už to ale nepůjde. K přehodnocení dojde jistě už během prvních měsíců. Když nebudou mít zpáteční lístek, pak na Zem doletí spousta volání o pomoc.[/quote]

Jurij Bubejev vzpomíná, jak během minulých experimentů spočívajících v dlouhé izolaci jejich účastníkům navrhovali, aby si vybrali jídla, ze kterých by sestavili jídelníček na dva roky. Doslova za měsíc vycházelo najevo, že oblíbených jídel už mají dost, chtěli by něco jiného. V izolaci se nemění jen chuť, to, čemu dáváme přednost, mění se i hodnocení přijatých řešení. A dokonce i samotné vlastnosti osobnosti, pokračuje expert.

[quote align="center" color="#999999"]

Pouhé vědomí toho, že nemáte zpáteční letenku, mění mnohé. Budou to už docela jiní lidé, než ti, kteří startovali ze Země. Když se budou události vyvíjet negativně, způsobí to, že se ze Země nedá situace na palubě kosmické lodi změnit, že přestane být splnění letového úkolu prioritní.[/quote]

Společnost Mars One už obdržela 10 tisíc emailových dopisů od zájemců ze stovky zemí. Zdá se, že je zastaví jen okolnosti vyšší moci – když se společnosti nepodaří dát dohromady nezbytných 6 miliard dolarů, budou plány zmařeny. Většinu prostředků mají zajistit televizní reality-show, která mají pokračovat i v podobě přímých přenosů z Marsu.

Zdroj:  czech.ruvr.ru