Nový medový produkt pod názvem Surgihoney byl ohlášen jako udivující nový výrobek s šokujícími schopnostmi. Tento „bioinženýrsky“ vyráběný super-med lze použít k vyléčení ran, vředů a MRSA (stafylokokových zánětů) během dnů. Tato zpráva zní, jako kdyby bylo objeveno něco, co nebylo nikdy před tím spatřeno. Skutečností ale je, že mezi dokázanými zdravotními přínosy medu byl vždy silný ranhojičský účinek. „Zrevolucionizuje to léčbu ran po celém světě,“ říká Dr. Matthew Dryden, mikrobiologický konzultant v Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust.


„Provedl jsem četné laboratorní testy a srovnával jsem to s medem z celého světa. Zjistil jsem, že Surgihoney je lepší při léčbě všech typů zanícení. Během uplynulého roku jsem to používal na pacientech a výsledky byly úžasné.“

Surgihoney je ideovým dítětem Iana Staplese, businessmana, který před tím byl v průmyslu součástí vozidel. Staples si jak vidět koupil organickou farmu v Chile, přidal tam úly a pak najal výzkumníky, aby v tom našli ty zdravotní elementy.

Produkt se skladuje v 10 gramových sáčcích, ač už má v Anglii licenci Regulačního úřadu pro medicínské a zdravotní produkty, není dosud v komerčním prodeji k sehnání.

Není jasné, co Staplesovi vědci s tím medem udělali, aby z něj učinili něco lepšího než přirozený med, jen to, že tento je „bio-inženýrský“. Podíváme-li se na předchozí výzkumy medu, tak ale není důvod plašit s nějakým průlomem. Med měl vždy hojivé účinky, a byl znám urychlováním hojení ran a ničením MRSA (stafylokokových zanícení). Zvláště med manuka je výrazně podpořen stohy výzkumných prací o jeho schopnosti zabíjet streptokoky a viry.

Existují určité medicínské léčby a kúry, které tu byly už staletí – byly tu před Velkou Farmakologií a konvenční medicínou a měly by tu zůstat i po nich. A ač medicínský průmysl mainstreamu má těžkosti s přijetím některých z těchto přirozeně hojivých látek, tak je občas přijímají tak, že poškodí přirozené zdroje. Nový medový výrobek by mimo Británii mohl být zrovna takový.

Měli bychom být ostražití před každým businessmanem, který se takto snaží vyzrát na přírodu. Dělávalo se to už v minulosti, kdy se přirozené produkty – známé svou hojivostí – okopčily, a pak se patentovaly pro zisk. Bohužel existují lidé (a vládní agentury), které nevěří v hojivou sílu přírody, pokud ji člověk nevylepší. Tento produkt by mohl být prospěšný – a doufejme, že to nebude podvodná a vyprázdněná živina jako mnoho medových produktů na trhu – ale nemůžeme s jistotou vědět, jak je tento produkt bezpečný, zvláště když ten skutečně dobrý je už dávno k dispozici.

Elizabeth Renter

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: naturalsociety.com