Poznámka: Zdroj DEBKAfile je izraelský s úzkými kontakty na tamní zpravodajské a vojenské kruhy. Zatímco se Ruský prezident Vladimir Putin zapojuje do aktivní spolupráce s prezidentem Barackem Obamou kvůli Sýrii, tak mu není proti mysli protlačovat kolem něj u “Amerického lidu” svoji agendu v článku vydaném 12. září v New York Times. Pokračuje v protestech proti němu všemi důkazy, že kalamitní chemický útok z 21. srpna východně od Damašku spáchali syrští rebelové, nikoliv Syrská armáda.


To je jasný pokus obrátit Americký lid a jeho zákonodárce jednou provždy proti americké vojenské intervenci v Sýrii ve všech tvarech a formách.

Pokud se Putinovi podaří své poselství rozšířit, bude to už podruhé za desetiletí, kdy se Moskva prosadila se svou vůlí u Amerického lidu. Poprvé měli Rusové za cíl diskreditovat Bushovu administrativu tím, že přesvědčí svět před americkou invazí do Iráku v roce 2003, že Saddám Hussein nemá žádné zbraně hromadného ničení, ač bylo zaznamenáno, že v roce 1988 usmrtil plynem 5 000 svých kurdských občanů.

Putin se ve svém článku pouští do svatouškovských řečí: „Je alarmující, že u Spojených států amerických se stala vojenská intervence do vnitřních konfliktů cizích zemí běžnou. Je to v dlouhodobém americkém zájmu? Miliony po celém světě čím dál více na Ameriku už nenahlíží jako na model demokracie, nýbrž jako na takovou, co spoléhá výlučně na brutální sílu.“

Ruský svou láskou k míru proslulý vůdce zlořečil americkému prezidentovi známému svou extrémní zdráhavostí k vojenským akcím, takže Putin musí naprosto věřit, že Obama zašel až moc daleko na své diplomatické cestě s Íránem a Sýrií, aby teď z ní uhnul. Evidentně počítá s tím, že vojenský útok je už definitivně pryč ze stolu, a že Asadův režim má zaručenou bezpečnost.

Vojenské zdroje DEBKAfile hlásí, že vojenská armáda Západu v posledních dvou týdnech postavená, aby čelila Sýrii, se rozpadá, jelikož rozhodnost amerického prezidenta k vojenské akci pod neustálým tlakem Moskvy uvadla.

Britské a francouzské lodě zamířily ve středu 11. září Suezským kanálem do Rudého moře a americká plavidla se stáhla od syrských břehů do vod mezi Krétou a Kyprem. Obama tudíž ustoupil od svého původního záměru podržet válečnou armádu na místě – jako nátlak na Assada, aby se podvolil ruskému plánu na odstranění svých chemických zbraní.

Každý věrohodný chemický a vojenský expert by americkému prezidentovi poradil, že neexistuje způsob, jakým by Asadův chemický arzenál mohl být lokalizován a zničen, aniž by dovezli armádu pozorovatelů, což je dlouhodobá práce a nelze ji provést, když v zemi zuří občanská válka. I kdyby to tak bylo možné, trvalo by to roky.

Syrská armáda mezi tím nečeká, až se diplomacie rozhýbe svou cestou, a ve čtvrtek obnovila ofenzivní operace na jihu zaměřené na Deraa a rychle postupuje k průsečíku syrsko-jordánsko-izraelských hranic.

Morálka rebelů je na dně a s pocity ztráty smyslu spolu s pocitem zrady Obamovou administrativou, a tak je jejich odpor proti náporu Syrské armády s bojovým zápalem přinejlepším tak napůl srdce.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: debka.com