Po zveřejnění přesvědčivých důkazů o tom, že Bašár Asad vinu za chemické útoky nenese, je Barack Obama vynucen vyslechnout ruský návrh ohledně předání chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Obama deklaroval připravenost počkat na výsledky vyšetřování OSN a požádal Kongres USA o odklad hlasování o této otázce. Obama však stále trvá na tom, že „útok proti Sýrii odpovídá národním zájmům USA“. Obama to prohlásil během svého projevu k americkému lidu.


Experti mezitím připouštějí, že se zde ani tak nejedená o národní zájmy USA, jako spíše o osobní zájmy Obamy samotného a jeho administrativy. Hovoří prezident Institutu Blízkého východu Jevgenij Satanovskij :

[quote align="center" color="#999999"]

Opozice bez amerického úderu s Asadem nic udělat nemůže. Saúdská Arábie, Katar a Turecko nedokážou Asada vlastními silami svrhnout. Potřebují k tomu podporu Evropanů a Američanů. Ta operace už je dávno zaplacená. V daném případě USA jednoduše plní zakázku. Rozumí se, že ne USA jako země, ale Americké vedení. Je dostatečně dlouho známo, že prezident Obama s islamisty sympatizuje. V daném případě „americkým psem vrtí saúdský a katarský ocas“.[/quote]

Ruská iniciativa ohledně předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu zachraňuje reputaci i samotného Obamy. Komentuje expert ruského Centra východních studií Andrej Volodin:

[quote align="center" color="#999999"]

Důkazy, které byly předloženy OSN, jsou ve své velké většině v zájmu současné americké administrativy. Z mého pohledu je Obama rozumný člověk. Získá tu důkazy o Asadově nevině společně se závazkem Sýrie předat chemické zbraně pod efektivní mezinárodní kontrolu.

A co se týče opozice, tak se zde jedná o nedvojsmyslné obvinění jí samotné, Saúdské Arábie a Kataru. Vyjít ze situace tlakem na USA, Velkou Británii a Francii se stává stále složitějším.

Americká pozice je velmi jasná: oni chtějí zachovat Pax Americana. Avšak zachovat mír po americku se nyní stává prakticky nemožným. Hovoří o tom více-méně seriózní experti i komentátoři. Pokud má USA dost zdravého rozumu, bude situace vyřešena bez poškození jejich zájmů: chemické zbraně přejdou pod mezinárodní kontrolu, nebo budou z území Sýrie vyvezeny. Obama současně získá motivaci vzdát se intervence a zachovat si reputaci v očích amerických satelitů.[/quote]

Ve svém projevu k národu Barack Obama zmínil myšlenku výjimečné role Ameriky ve světě, která, podle prezidentova názoru, opravňuje k intervencím do jiných zemí, byť „nemůže napravit všechny křivdy“. Situace kolem Sýrie epochu americké výjimečnosti ukončuje. Čím rychleji si americká elita tento fakt uvědomí, tím rychleji bude moci svět přistoupit k vypracování spravedlivějších pravidel hry na mezinárodní aréně.

[quote align="center" color="#999999"]

Putin pro New York Times:

Chystaný útok proti Sýrii může způsobit, že se konflikt dostane za hranice této země a vyvolá další vlnu terorismu, napsal ruský prezident Vladimir Putin v článku uveřejněném v listě New York Times.

„Situace, která se dnes vytváří ve světě, mimo jiné situace v Sýrii a kolem ní, mě přiměla, abych se obrátil bezprostředně na občany Spojených států a jejich politické činitele“, zdůraznil prezident. „Máme všechny důvody k domněnkám, že chemické zbraně v Sýrii nepoužila armáda, ale síly opozice. Jejich cílem bylo vyprovokovat zásah jejich mohutných ochránců ze zahraničí“.

Putin dodal, že úder zasazený Sýrii může naprosto rozvrátit systém mezinárodního práva. [/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru