V průběhu 24.zasedání Rady OSN pro lidská práva předložili mezinárodní experti přesvědčivé důkazy toho, že videa a fotografie obětí chemického útoku na předměstí Damašku 21. srpna byly předem zfalšovány. Hovoří se o tom ve zprávě zveřejněné v úterý na webu ruského ministerstva zahraničních věcí. „Auditorium seznámili s výpověďmi četných svědků, kteří jednohlasně tvrdili, že chemické zbraně v okolí Východní Guty použili právě ozbrojenci.


Výsledky vyšetřování incidentu, které uskutečnili aktivisté, a výpovědi očitých svědků byly předány nezávislé komisi pro vyšetřování v Sýrii“, zdůraznilo ruské MZV.

 

Syrská opozice odmítla předat chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu

Syrská opozice pokládá za nepřijatelný návrh Ruska předat chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu, oznámila v úterý agentura France Press.

V pondělí ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov vyzval Damašek, aby předal chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu, aby se dohodl o likvidaci arzenálu a o připojení k Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Syrské úřady s návrhem souhlasily. Americký prezident Barack Obama projevil o ruský návrh zájem.

Zdroj:  czech.ruvr.ru