Sondy od Khan al-Assala ukazují, že chemikálie použité 19. března nepatří ke standardní munici Syrské armády, a že granát nesoucí tyto substance byl podobný těm, které dělají skupiny bojovníků rebelů, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Prohlášení zveřejněné ministerstvem ve středu zvláště upozorňovalo na „ohromné přívaly různých informací zaměřených na svalení odpovědnosti za použití údajných chemických zbraní v Sýrii na Damašek, ačkoliv výsledky vyšetřování OSN nebyly dosud zveřejněny.“ Tímto způsobem „se dláždí cesta pro vojenskou akci“ proti Damašku, poukazuje ministerstvo.


Avšak vzorky odebrané na místě útoku z 19. března a analyzované ruskými experty naznačují, že projektil nesoucí smrtící nervovou látku sarin byly s nejvyšší pravděpodobností na Khan al-Assal vystřelen rebely, poukazuje ministerské prohlášení, vycházející ze 100-stránkové zprávy, kterou Rusko předalo OSN.

Klíčové body zprávy byly předneseny následovně:

[quote align="center" color="#999999"]

V incidentu použitý granát „nepatří ke standardní munici Syrské armády a byl podle typu a parametrů raketově poháněných neřízených střel nejspíš vyroben v severní Sýrii tzv. brigádou Bashair al-Nasr“;

Jako rozmetávací náplň granátu byl použit RDX, který je známý jako hexogen nebo cyklonit, a ten „se ve standardní chemické munici nepoužívá“;

Půda a vzorky granátu obsahují „nervovou látku sarin nikoliv průmyslově syntetizovanou spolu s diizopropylfluorfosfátem, “který k výrobě chemických zbraní během II. Světové války používaly Západní státy.“[/quote]

Zjištění této zprávy jsou „extrémně konkrétní“, jelikož převážně sestávají z vědeckých a technických dat z analýzy vzorků, zdůrazňuje ministerstvo s dodatkem, že tato data mohou „podstatně podpořit“ vyšetřování tohoto incidentu OSN.

Ač se zaměřovalo na útoku z Khan al-Assal z 19. března, v němž bylo zabito 26 civilistů a vojáků Syrské armády, a 86 dalších bylo zraněno, tak ruské ministerstvo zahraničí rovněž kritizovalo „závadný selektivní přístup“ určitých států referujících o nedávném incidentu s použitím chemických zbraní v srpnu.

Lidé zranění tím, o čem vláda říká, že to byl útok chemickými zbraněmi, dýchají během ošetření v nemocnici v syrském městě Aleppo 19. března 2013 přes kyslíkové masky. (Reuters / George Ourfalian)

Humbuk kolem údajného útoku na východním předměstí Damašku v Ghoutě předvedl „zjevné pokusy svalit vlnu za incidenty s otravou jedovatým plynem z 22., 24., a 25. srpna na vojáky Syrské armády,“ uvádí ministerstvo s dodatkem, že všechny jednotlivé důkazy už byly Sýrií předány OSN.

Stav vojáků, kteří podle Damašku utrpěli otravou poté, co objevili tanky se stopami sarinu, byl přezkoumán a zadokumentován inspektory OSN, poukázalo ministerstvo s dodatkem, že „jakékoliv objektivní vyšetřování incidentu z 21. srpna ve východní Ghoutě není možné bez uvážení všech těchto faktů.“

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon v úterý řekl, že vyšetřovatelé OSN se mají do Sýrie vrátit, aby prošetřili několik dalších případů použití údajných chemických zbraní včetně incidentu v Khan al-Assal z 19. března.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com