Moskva navrhuje, aby byla projednána ožehavá situace kolem Sýrie na summitu G20. Prohlásil to prezident Vladimir Putin v interview pro První kanál ruské televize a americkou zpravodajskou agenturu Associated Press. Summit se bude konat ve dnech 5.– 6.září v Petrohradě. Putin znovu vyzval k tomu, abychom si počkali na výsledky činnosti expertů OSN, kteří odebrali vzorky v okolí Damašku, kde byly údajně použity 21.srpna chemické zbraně. Zásadní postoj Ruska spočívá podle ruského prezidenta v tom, že ať už použil zbraň hromadného ničení kdokoli, je to zločin.


Když existují přesvědčivé důkazy použití chemických zbraní v Sýrii, musí být předány Radě bezpečnosti OSN. Zatím takové důkazy nemáme, řekl Putin. Až se objeví, bude třeba jednat, dodal prezident a pokračoval:

[quote align="center" color="#999999"]

Nehájíme tuto vládu (Asadovu). Hájíme normy a zásady mezinárodního práva, hájíme soudobý světový řád, hájíme projednávání možnosti použití síly výhradně v rámci mezinárodního práva. To je absolutní hodnota. Když se otázky spojené s použitím síly řeší mimo rámec OSN a Rady bezpečnosti, pak vznikají obavy, že podobná neprávní řešení mohou být uplatněna vůči komukoli a pod jakoukoli záminkou.[/quote]

Dokonce v USA jsou experti, kteří mají za to, že důkazy předložené administrativou nejsou přesvědčivé a nevylučují možnost toho, že to byla provokační akce opozice, jejímž cílem bylo poskytnout svým ochráncům důvod k ozbrojenému zásahu.

Vzorky odebrané inspektory OSN v Damašku byly zatím 4.září předány odborníkům z Organizace pro zákaz chemických zbraní v Haagu. Je to nejkompetentnější mezinárodní orgán pro expertizu bojových toxických látek. Výsledky rozborů budou hotové nejdřív za tři týdny. Teprve potom bude možné činit závěry, soudí ruský prezident:

[quote align="center" color="#999999"]

Když bude zjištěno, že ozbrojenci používají prostředky hromadného ničení, co pak udělají s těmito ozbrojenci USA? Co s nimi budou dělat jejich sponzoři? Zastaví dodávky zbraní? Zahájí proti nim bojové akce?[/quote]

V průběhu interview s Vladimirem Putinem se řeč stočila i na nedávno zrušenou cestu Baracka Obamy do Moskvy. Ruský prezident podotkl, že by samozřejmě chtěl projednat se svým americkým kolegou mnohé otázky:

[quote align="center" color="#999999"]

Chápeme, že postoj Ruska v některých otázkách vyvolává u americké administrativy určité podráždění. S tím se nedá nic dělat. Myslím si ale, že není třeba se rozčilovat, lepší je mít dost trpělivosti a společně se snažit najít řešení.[/quote]

Putin také řekl, že přitom nevidí ve zrušení schůzky žádnou katastrofu. Kontakty na úrovni ministerstev a jiných rezortů mezi Washingtonem a Moskvou úspěšně pokračují. Jak prohlásil ruský prezident, budou mít spolu s Barackem Obamou brzy možnost projednat nejzávažnější otázky v rámci summitu G20 v Petrohradě, který se bude konat koncem tohoto pracovního týdne.

Zdroj:  czech.ruvr.ru