Jak vrcholní důstojníci, tak obyčejní vojáci vyjadřují svůj odpor k zapojení USA. Vojenská revolta proti plánu Obamovy administrativy na rozpoutání potenciálně katastrofického útoku na Sýrii se dostává do tempa jak u vrcholných důstojníků, tak u běžných vojáků vyjadřujících vehementní opozici vůči tomu, aby byly Spojené státy do tohoto konfliktu zataženy. Odpor se včera začal šířit na sociálních médiích s četnými fotkami vystavených vojáků samotných držících transparenty uvádějící, že odmítnou bojovat v Sýrii na stejné straně s Al-Káidou. Tyto fotky se staly nakažlivé, když samotná jediná fotka na Facebooku vyvolala přes 17 000 sdílení.


Další vystavili své fotky na Twitteru spolu s hashtagem #IdidntJoin.

Zatímco Obamova administrativa připravuje předložení konceptu rezoluce pro zákonodárce, která není v žádném případě „omezená“ ve svém rozsahu a ve skutečnosti by znamenala namazání skluzů k válce s otevřeným koncem, tak John Kerry a další činitelé ministerstva zahraničí signalizovali, že pokud snad bude Kongres hlasovat ne, rozpoutají útok i tak.

To však poskytuje jen málo ujištění pro rostoucí počet vlivných postav v amerických ozbrojených silách, které začínají být v rostoucí míře vzdorovitější vůči zatažení Spojených států do zase další války na Středním východě.

Washintotn Post hlásí, že „plán Obamovy administrativy na zahájení vojenského útoku proti Sýrii naráží na vážné výhrady u mnohých v amerických ozbrojených silách, které se potýkají se šrámy z vleklých válek a s rychle se krátícím nákupním rozpočtem, tvrdí současní i bývalí důstojníci.“

I republikánský kongresman Justin Amash se vydal na Twitter, aby uvedl: „Slyšel jsem toho od členů Ozbrojených sil už hodně. To poselství, které neustále slyším, je: Hlasujte prosím ne k vojenské akci proti Sýrii.“ Prohlášení Amashe následovala série tweetů od vojenských veteránů, kteří rovněž vyjádřili svou opozici vůči útoku.

Paul Szoldra na Business Insider rovněž mluvil o „zdrojích, které jsou jak veteráni, tak v současnosti aktivně sloužící vojáci,“ a zeptal se jich, zda by podpořili vojenskou eskalaci v Sýrii.

„Většina odpověděla rezolutním ne,“ píše Szoldra.

Cituje seržanta první třídy v aktivní službě, který konstatuje: „Jsme už přetažení, udření a zlomení,“ s dodatkem, že Spojené státy „nemají zapotřebí být Policií světa.“

„Naše zapojení do Sýrie je na mnoha úrovních dost nebezpečné a američtí veteráni 21. století to prožívají více než kdokoli jiný. Je mimo mé chápání, že nás tak ignorují,“ dodává bývalý kaprál Jack Mandaville, veterán Námořní pěchoty se 3 nasazeními v Iráku.

Nejenže na veřejnost vychází vojenský personál se svými obavami, ale Politico hlásí, že jsou to i úniky o útočných plánech, co „uniká od byrokracie z Pentagonu, která je méně nadšená vyhlídkou na útok než třeba ministerstvo zahraničí či Rada národní bezpečnosti či Obama sám,“ a jsou to tato neautorizovaná odhalení, která Bílý dům „rozčílila“.

Mezi tím Syrská elektronická armáda hackla oficiální webovou stránku US Námořní pěchoty, a nechala tam zarážející poselství volající po tom, aby se američtí vojáci přidali k Syrské armádě v boji proti  Al-Káidě .

V plném textu zprávy se píše:

[quote align="center" color="#999999"]

„Toto je poselství napsané vašimi bratry ze Syrské armády; která v posledních 3 letech bojuje s Al-Káidou. Chápeme váš patriotismus a lásku ke své vlasti, proto prosíme, abyste vy pochopili lásku naši. Obama je zrádce, který chce ohrozit vaše životy, aby zachránil povstalce z  Al-Káidy .

Mariňáci, podívejte se prosím, co si myslí vaši kamarádi o Obamově alianci s Al-Káidou proti Sýrii. Váš velící důstojník nejspíš nemá žádné zábrany v tom poslat vás zemřít proti vojákům, kteří právě tak, jako vy bojují se zlem našeho společného nepřítele. Syrská armáda by měla být vaším spojence, nikoliv nepřítelem.

Odmítněte své rozkazy a zaměřte se na skutečné důvody, proč každý voják vstupuje do své armády, aby bránil svou vlast. Jste více než vítáni, abyste bojovali spolu s naší armádou než proti ní.

Vaši bratři, vojáci Syrské armády. Poselství předané přes SEA.“ [/quote]

Podívejte se na výběr z amerických vojáků ve službě vyjadřujících svůj odpor k útoku na Sýrii přes mem #IdidntJoin na Twitteru níže.

 

Překlad: Mioslav Pavlíček

Zdroj: endoftheamericandream.com