Eurokomise hodlá urychlit výstavbu jaderných elektráren v Evropě, jednou z příčin je pokus o zbavení se energetické závislosti na Rusku, píše Der Spiegel s odkazem na zprávu, kterou dostal časopis k dispozici. „V Německu má být v roce 2022 vyřazena z provozu poslední jaderná elektrárna. V Evropě, naopak, má rozvoj této sporné technologie z vůle Eurokomise sílit," píše německý list. Evropská unie má hájit svoji technologickou převahu v jaderné sféře, proto mají členské státy EU rozšířit spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje, financování a výstavby nových reaktorů, praví se v zprávě.


Podle údajů Der Spiegel, má tento dokument posloužit jako základ budoucí jaderné politiky Eurokomise.

Z hlediska nejmenovaných insiderů, na které se list odvolává, existují pro tuto politiku dva hlavní důvody: pokus o snížení závislosti na ruské energii a přání snížit exhalace CO2 do atmosféry.

Eurokomise hodlá, kromě obyčejných jaderných elektráren, přispět k k vývoji mini reaktorů. Očekává se, že budou spuštěny v Evropě nejpozději v roce 2030. Spiegel připomíná, že Eurokomise odmítla tuto zprávu komentovat.

Reagovala na ni ale Strana zelených SRN. „Mimořádně nebezpečná jaderná energetika nesmí získat žádné subvence," prohlásil zástupce zelených v Spolkovém sněmu Oliver Krischer. Dodal rovněž, že čeká na jasný postoj „proti těmto absurdním plánům EU" ze strany německého ministra ekonomiky a energetiky Sigmara Gabriela.

    Zdroj: spiegel.de