I přes všechno to úsilí vynakládané médii západního mainstreamu za účelem zakrytí násilných činů proti civilnímu obyvatelstvu spáchaných rebely opozice, byla i tak skutečná tvář této opozice odhalena. Militanti poražení v bojové linii obrátili svůj hněv proti bezbranným lidem. Svět byl šokován zprávami o četných masakrech v Jisr Al-Shuqu v provincii Idleb, ve vesnici Hatla in Deir Al-Zor, v oblasti Khan al-Assal in Halab. Postřílení 450 žen, dětí a starých lidí v místní kurdské komunitě Tal Abyad v Rakka pak už setřáslo všechny pochybnosti: události v Sýrii nemají charakter občanské války, nýbrž války syrských vládních sil proti Západem sponzorovaným mezinárodním teroristům a extremistům.


Pro americké vůdce bude těžké vysvětlit mezinárodní komunitě a voličům způsob, jakým se USA staly spojencem Al-Káidy. Cynismus Západu byl odhalen, když CIA jmenovala generála Johna Righta, který bojoval proti terorismu v Afghánistánu, zodpovědným za americké operace v Sýrii, takže ten má nyní možnost cvičit syrské teroristy v Jordánsku.

Ovšem bez přímé Západní vojenské intervence, jsou rebelové i tak poráženi.

Akhmet Jabra, prezident samozvané „Syrské národní koalice revolučních a opozičních sil,“ na schůzce s americkým ministrem zahraničí vyhlásil, že „Situace v Sýrii je teď zoufalá.“

Vládní síly krok za krokem, region za regionem po celé zemi obnovují mír.

I v Homsu, v jedné z bašt rebelů, přebírají vládní síly pevně iniciativu a znovu dobývají strategické okresy. K základním změnám v Syrském konfliktu už došlo a ty spočívají na několika základních faktorech.

Syřané, kteří už mají dost nezákonnosti ve své zemi, skládají zbraně a vrací se do svých domovů a ke svým rodinám, přičemž někteří opětovně vstupují do ozbrojených a policejních sil, aby chránili jak své příbuzné, tak svou vlast.

Jak říkají někteří bývalí militanti, Sýrie nemá pod extremismem žádnou budoucnost.

Válka proti radikálním islamistům sjednotila šiíty v Íránu, Iráku a Libanonu, kteří se postavili na stranu prezidenta Bášara Asada. Palestinští uprchlíci vyhnali militanty z uprchlického tábora Yarmouk u Damašku.

Na druhé straně se v opoziční koalici objevuje rozkol a dochází v ní k násilným vnitřním konfliktům.

Přinejmenším 12 ozbrojených skupin vyhlásilo své odtržení od brigády Dar al-Jabal ze Svobodné syrské armády na protest proti spřáhnutí s Al-Káidou a proti zabíjení civilistů.

Hnutí syrských Kurdů překvapilo Západ a zvláště Turecko. Neustálá podpora militantům spolu s vnitřními nepokoji a se zhoršováním Kurdské otázky by mohla vést i teritoriální dezintegraci Turecka. Syrská opozice ztratila zase jednoho dalšího spojence s tím, jak bylo odstraněno Muslimské bratrstvo a Mohhamed Mursí.

Evropská finanční krize a tlak ze strany Ruska a Číny zabránil Západu v přímé vojenské intervenci do Sýrie, přičemž Království Saúdské Arábie a Kataru nejsou schopná předurčit výsledek tohoto konfliktu.

Konečné vítězství vládních sil je už jen otázkou času.

Z nedávných prohlášení  Bášara Asada  je zřejmé, že pro extremisty není šance na milost.

Může tomu být docela dobře tak, že Syrský konflikt se stane příkladem vítězství státu a lidu nad mezinárodním terorismem. V takovém případě ale mohou být USA a Evropa podněcovány, aby vytvořily nové výcvikové tábory pro teroristy, aby tak nahradili ty, kteří v současnosti prchají ze Sýrie novým přílivem teroristů.

Farhad Hashemi

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca