Datum vydání nových 100$ bankovek se nezadržitelně blíží, ale Bureau of Engraving and Printing (B.E.P.) čelí trapnému problému: 30 milionů bankovek bylo chybně natisknuto a jejich oprava bude stát daňové poplatníky odhadem kolem 3.79 milionů dolarů. Tyto nové 100$ bankovky byly navrženy tak, aby snížily možnost padělání a měly být původně uvolněny již v roce 2010. Bylo ale zjištěno, že některé bankovky byly vytisknuty s prázdnými pruhy. Datum vydání bylo poté posunuto na rok 2011 a poté znova na říjen 2013. Ale další problémy s tiskem by mohly opět posunout vydání „Benjamins“.


Nové sto dolarové bankovky obsahují Liberty Bell , který mění svojí barvu, 3D obrázky, které se pohybují při naklonění bankovky a skryté poselství na límci Benjamina Franklina , jednoho z Otců zakladatelů Spojených států amerických.

V USA jsou pouze dvě továrny určené k tištění peněz – ve Washingtonu D.C. a v Fort Worth, Texas.

Jedna z nich, konkrétně továrna ve Washingtonu natisknula „jasně nepřijatelné“ verze sto dolarových bankovek. Poslední dodávky, které přišly z Washingtonu byly „rozmazané“ což znamená, že byly tištěny s příliš mnoho inkoustem a čáry nejsou tak ostré, jak by měly být.

(Chip Somodevilla/Getty Images/AFP)

Po dodání bankovek do Fedu, byly odmítnuty. Úředníci poslali zpět kolem 30 milionů kusů a odmítnuli přijmout jakékoliv další bankovky z této továrny.

Úřady nyní doufají, že druhá továrna ve Fort Worthu dokáže vykompenzovat chybějící bankovky. Datum vydání je stanoveno na 8. října a zůstává nejasné, zda vláda bude schopna dostat dostatečné množství bankovek do oběhu. Tento přehmat je taktéž velmi nákladný, jelikož výroba jedné stodolarové bankovky stojí 12.6 centů, vytisknutí dalších 30 milionů vyjde na cca 3.78 milionů dolarů. K tomu musíme připočíst náklady na likvidaci vadných bankovek jenž se budou pohybovat kolem 12.000 dolarů.

Mluvčí B.E.P. řekl, že Federální rezervy mají stále v úmyslu uvolnit nové bankovky k 8. říjnu 2013 navzdory „obavám se schválením nových bankovek“.

„Máme důvěru v naše schopnosti a zaměstnance“ řekl zástupce B.E.P. pro New York Daily News, přičemž zdůraznil, že agentura neplánuje posunout vydání bankovek po třetí.

Překlad: Aleš Caisek

Zdroj:  rt.com