Nikdo nezpochybňuje, že množství ruského plynu přepravovaného plynovody přes Ukrajinu bylo přinejmenším o 20 procent sníženo. Kdo za to ale může? Polsko 10. září uvedlo, že množství plynu přicházejícího od plynového monopolu vedeného Kremlem Gazprom bylo přinejmenším o jednu pětinu sníženo, což u značné části Evropy živí rostoucí podezření, že Moskva využívá energetických pák ve svém pokračujícím sporu se Západem o Ukrajinu. Polská státem kontrolovaná plynová společnost PGNiG říká, že dodávky plynu z Gazpromu přes Ukrajinu a sousední Bělorusko 8. září o 20 procent poklesly a 9. září o 24 procent. Říká, že ten pokles vyšetřuje.


Mezi tím ukrajinský plynovodní monopol Ukrtranzgaz řekl, že Gazprom omezuje dodávky do Polska, aby zabránil „reverzním tokům“ plynu, když Varšava odklání 4 miliony kubických metrů plynu určeného pro Západní Evropu denně na jih, aby tak pomohla ukrajinským domácnostem a podnikům.

CEO Ukrtransgaz Igor Prokopiv řekl, že Rusko zkouší tyto dohody o reverzních tocích „vykolejit“. Ukrajina kvůli sporu o nesplacený dluh za předchozí dodávky plynu žádný plyn přímo z Ruska nedostává.

Gazprom říká, že tok plynu od něj se nezměnil, a že když došlo k poklesu, tak je to vina Polska, nikoliv Ruska.

„Zprávy tiskových agentur o redukci objemu Gazpromem dodávaného plynu polskému PGNiG jsou nesprávné,“ řekl podle RT citující Itar-Tass mluvčí Gazpromu Sergej Kuprjanov. „Teď se do Polska dodává stejný objem plynu jako v předchozích dnech – tj. 23 milionů kubických metrů denně.“

Ale bez ohledu na to, kdo za ten pokles přítoku plynu může, má tento spor dosah daleko mimo Polsko a Ukrajinu. Národy EU dostávají třetinu svých dodávek plynu z Ruska a polovina tohoto objemu teče přes Ukrajinu. Podobné spory vedly k přerušením dodávek plynu do Evropy už dvakrát před tím v letech 2006 a 2009.

Zatím nicméně nic nedokládá, že by současný nedostatek ovlivňoval nějaké jiné západoevropské zákazníky. Hlavní slovenská tranzitní stanice ruského exportu do Evropy řekla, že objemy se nezměnily, a operátoři v Maďarsku, Bosně a Srbsku říkají to samé.

A mluvčí energetické společnosti ÖMV v Rakousku Reuters řekl: „Situace s dodávkami v Rakousku je normální. Dodávky od našich ruských partnerů přichází v rozsahu normálních fluktuací.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: oilprice.com