Ti činitelé, kteří slíbili, že Gezi ponechají jako park, dokud neskončí soudní jednání, Park Gezi v Istanbulu a celou naši zemi přeměnili ve válečnou zónu. Odsuzujeme policejní útok gumovými projektily, intenzivní nasazení slzného plynu a zvukových granátů v Parku Gezi v době, kdy byl tento park zaplněn ženami, dětmi a starými lidmi 15. června dopoledne, a vyhlašujeme to za zločin proti lidskosti. V okolí Taksim a v sousedních oblastech pokračují útoky, ale to i v celé zemi.


Speciálním cílem těchto útoků byly ošetřovny v Parku Gezi a v Hotelu Divan, jejich intenzita a násilnost by nemohla být ospravedlněna ani ve válečných časech. Protestující ze všech oblastí Istanbulu pochodují k Taksim proti vládním násilnostem. Protesty probíhají po celé zemi.

Zatímco promlouváme, zkoušíme vyčíslit současné útoky. Vyhlášení vlády nebo policejního šéfa nejsou zdaleka přesvědčivá. Mnozí lidé jsou v policejní vazbě a stovky byly zraněny plastickými projektily. Mnozí lidé se nemohou dostat do nemocnice.

K těmto útokům došlo následně po schůzkách našich zástupců s premiérem, a zatímco my jsme vedli otevřenou a demokratickou diskusi o tom, jak tento proces dále formovat. K útokům došlo, když jsme pracovali na tom, jak se v parku reorganizovat, a v době, kdy na Náměstí Taksim neprobíhal vůbec žádný protest. To je jasný projev toho, že záměrem premiéra je zintenzivnit v Turecku polarizaci a útlak lidí pod jeho neukojitelnou lačností po moci.

Našim rozhodnutím je utvářet proces, který je otevřený každému, a vyhoví našim požadavkům na humánnost a spravedlnost, prováděný spolu s našimi odborovými svazy, s demokratickými organizacemi, s politickými stranami a s našimi dobrovolnými účastníky.

Byli jsme zrovna uprostřed reorganizace našich stanů v Parku Gezi, když došlo k útoku. I přes určitý proces, který byl už započat se členy parlamentu prostřednictvím umělců a s dalšími členy parlamentu, tak jsou tyto násilnosti projevem toho, že veřejný pořádek byl už v naší zemi rozvrácen samotnou vládou.

Zde jsou naléhavé apely od Solidarity s Taksim:

[quote align="center" color="#999999"]

1. Tento násilný útok policejních sil musí být okamžitě zastaven. Za to, co se odehraje dnes v noci a ráno, je odpovědná výhradně vláda.

2. Tisk by měl naše deklarace publikovat a chránit náš lid před dezinformacemi vlády ve válce se svými vlastními lidmi.

3. Máme hlubokou starost o ty, kdo skončili v důsledku drsné policejní intervence jako zranění. Dobrovolným zdravotníků bylo totiž zabráněno, aby ty, kdo to potřebovali, ošetřili. Ambulance a další veřejné zdravotní služby by se měly okamžitě znovu zřídit.

4. Desetitisíce lidí kráčí k Taksim odevšad v Istanbulu. Jejich hlasy musí být vyslyšeny.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca