Američtí vojenští činitelé navrhli, aby byla nad syrským územím vyhlášena omezená bezletová zóna. Má zasahovat do syrského vnitrozemí, do vzdálenosti 25 km podél hranice Sýrie s Jordánskem a má být zabezpečována protiletadlovými raketovými komplexy Patriot a stíhačkami F 16 rozmístěnými na území Jordánska. Cílem vytvoření takové zóny, která by měla být, jak se navrhuje, označena za „pásmo bez bojových akcí“, má být formálně ochrana uprchlíků a syrských povstalců konajících přípravu na jordánském území pod vedením Američanů.


 

[quote align="center" color="#999999"]

USA se rozhodly, že budou dodávat zbraně syrským povstalcům

Americký prezident Barack Obama  přijal rozhodnutí o dodávkách zbraní syrské opozici. O tom, o jaké typy zbraní půjde, ani kdy budou dodány, se zatím neinformuje.

Obamova administrativa rovněž tvrdí, že má nezvratné důkazy toho, že syrská vládní vojska přece jen použila proti ozbrojencům chemické zbraně.

V této souvislosti prohlásili republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham, že USA musí podniknout vojenskou operaci – zaútočit na syrská vládní vojska raketami s plochou dráhou letu.[/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru