Turecký premiér vydal „poslední varování“ protestujícím, když řekl, že budou z istanbulského náměstí Taksim odstraněni. Ministr vnitra nařídil vyšetřování nadměrného použití síly policií, zatímco protestující se připravují na další srážky. „Naše trpělivost je u konce. Vydávám toto varování naposledy,“ řekl ministerský předseda Tayyip Recep Erdogan den poté, kdy slíbil skoncovat s protesty „do 24 hodin“. „Nemůžeme potížistům dovolit, aby se volně po tomto náměstí poflakovali. My to náměstí vyčistíme,“ řekl místním vůdcům strany.


Protestující ve středu v noci vzdorovali Erdoganově konečnému termínu. V Ankaře skončily noční bouře policejní střelbou slzného plynu a rozptylováním asi 2 500 protestujících vodními děly, jelikož tito se pokusili vybudovat barikádu na silnici vedoucí k vládním úřadům.

Ve čtvrtek ráno zatkla policie v Istanbulu 42 lidí, kteří nosili masky a helmy, když se poklidně procházeli parkem. Mezi tím do 14. dne krvavých protestů už zemřelo pět lidí a zraněno jich bylo přes 5 000.

I přes ten konečný termín zůstaly na náměstí Taksim a v parku Gezi davy lidí.

Policejní akce proti protestujícím v minulých dvou týdnech násilností podnítily ministerstvo vnitra, aby nařídilo vyšetřování toho, co parlament EU nazval „neúměrným a nadměrným použitím síly“ policií.

„Naši inspektoři v Istanbulu, Ankaře, Izmiru a v dalších městech zahájili vyšetřování, tak by si s tím nikdo neměl dělat starosti,“ řekl ve čtvrtek ministr vnitra Muammer Guler.

Členové Evropského parlamentu (MEP) vyjádřili své obavy ze situace v Turecku s tím, že šéfová zahraničních záležitostí EU Catherine Ashton říká, že policejní akce by se měly rychle vyšetřit a ti, kdo jsou shledáni vinnými, by měli být pohnáni k odpovědnosti.

Jelikož se očekává, že MEP budou hlasovat o rezoluci k projevu jejich stanoviska, Erdogan Parlament EU zavrhl, když řekl, že „to rozhodnutí neuzná.“

„Neuznám rozhodnutí, které Parlament Evropské unie o nás učiní… Kdo si myslíte, že jste, když přijímáte takováto rozhodnutí?“

Dva nejvlivnější státy Evropské unie, Německo a Francie, už varovaly, že nepokoje a násilnosti na Taksim by mohly podvrátil Turecké snahy stát se členem jak EU, tak eurozóny.

„Očekáváme, že ministerský předseda Erdogan tuto situaci od-eskaluje v duchu evropských hodnot a bude usilovat o konstruktivní změny a mírový dialog,“ řekl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, když prohlásil obrázky z tohoto náměstí za znepokojivé. Dodal, že reakce turecké vlády na tuto krizi „vysílají špatné signály jak domů, tak do zahraničí.“

Současně s tím francouzský ministra záležitostí EU Thierry Repentin pohrozil, že se tím dává všanc obnovení tureckých rozhovorů o úsilí přidat se ke společné měnové unii.

„Žádnou demokracii nelze postavit na represích k lidem, kteří se pokouší vyjádřit v ulicích,“ řekl Repentin. „Právo na protest a opozici k vládě se musí respektovat.“

Oba tyto státy byly už dlouho skeptické k přijetí Turecka do EU.

Při krocích k ukončení protestů mluvčí strany Spravedlnosti a rozvoje Huseyin Celik navrhoval referendum o rozvojových plánech v parktu Gezi. Zůstává ale nejasné, je-li takovéto opatření vůbec možné, vzhledem k tomu, že 31. května v den, kdy ty násilnosti začaly, správní soud podle zpravodajské agentury Anatolia rozhodl o suspendování repliky kasáren z Ottomanské éry naplánované k postavení na místě tohoto istanbulského parku.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com