David Cameron by mohl být nucen poskytnout podrobnosti o soukromých rozhovorech, které vede na utajeném shromáždění Skupiny Bilderberg se světovými vůdci. Downing Street prozradila, že ministerský předseda se zúčastní kontroverzního shromáždění hlav vlád, bývalých ministrů a generálních ředitelů nejmocnějších globálních korporací. Avšak ty páteční diskuse probíhají za podmínek striktní důvěrnosti a vláda řekla, že žádné podrobnosti z rozhovorů nebudou zveřejněny.


Michael Meacher, labouristický poslanec a bývalý ministr, však bude požadovat, aby pan Cameron příští týden učinil prohlášení pro Sněmovnu s poskytnutím podrobností o této schůzce.

Downing Street David Petraeus je na Bilderbergu, aby spletl síť ke špehování “velkých dat”trvá na tom, že i přes tuto utajenou schůzku, zůstává ministerský předseda „odhodlán vést tu nejtransparentnější vládu“ v historii, jak slíbil v roce 2010.

Očekává se, že této třídenní události v luxusním hotelu u Watfordu se zúčastní více než 130 delegátů z 21 zemí. Pan Cameron byl pozván jako šéf vlády hostitelské země, řekl mluvčí vlády.

David Cameron se účastní schůzky Skupiny Bilderberg, ale podrobnosti o svých tajných rozhovorech neprozradí. Foto: AP

„Ministerský předseda na to nahlíží jako na příležitost k prodiskutování důležitých otázek s vedoucími ministry, lidmi z byznysu a s akademiky,“ řekl mluvčí.

„Tohle je soukromá schůzka. Z toho nebude žádné hlášení.“

Pan Meacher řekl, že požádá mluvčího sněmovny Johna Bercowa, aby příští týden v parlamentu přednesl „naléhavou otázku“, která ministerského předsedu donutí, aby poslance vyrozuměl o svých rozhovorech a zodpověděl jejich otázky.

„Tohle je západní kapitalismus ve své nejvyšší úrovni. My jsme povinováni to vědět,“ řekl pan Meacher Telegraphu.

Řekl, že tam při této události nejspíš došlo k „těžkému lobbingu“ a ač chápeme, že světoví vůdci spolu běžně mluví důvěrně, tahle schůzka byla jiná.

„Pokud je někde kongres jako tenhle, který má jasně velice důležitý účel, tak je to proto, že se děje něco, čeho si velice cení z hlediska svých postojů, plánů a návrhů pro budoucnost našich ekonomik. My, ten zbytek z nás, tím budeme ovlivněni.“

„Pokud jede David Cameron do Bruselu na velice důležitou schůzku hlav vlád 27 členských států EU, tak Dolní sněmovně přednese prohlášení a podrobí se křížovému výslechu poslanců.“

„Když tohle děláme u záležitosti, o které už většinu stejně víme, proč ne při příležitosti této daleko důležitější události?“

Panuje domněnka, že tohle je poprvé, kdy pan Cameron navštívil tohle kontroverzní výroční shromáždění.

Downing Street trvá na tom, že pan Cameron je zavázán podporovat ve vládě „transparentnost“. Mluvčí řekl, že žádný státní úředník by se nezúčastnil této schůzky, leda by byla obvyklým způsobem „zaprotokolována“.

„Ministerský předseda se vždy jasně vyjadřoval o důležitosti transparentnosti. Ministerský předseda se setkává s klíčovými ministry z jiných zemí a s lidmi z byznysu jako součást své práce, to ale neznamená, že není odhodlán vést tu nejtransparentnější vládu,“ řekl mluvčí.

Volání po tom, aby se uvedly podrobnosti o kontaktech pana Camerona na této události, nejspíš ještě zintenzivní, když na seznamu hostů je i George Osborne, ministr financí, a Kenneth Clarce, další hlavní ministr Toryů.

Tyto schůzky začaly v roce 1954 jako fórum, co mělo svést dohromady vůdce Západní Evropy a Spojených států, aby řešili hrozbu Sovětského svazu.

Všechny diskuse probíhají za podmínek striktní důvěrnosti a bezpečnost je na těchto schůzkách přísná.

Předchozí shromáždění přilákala rozzuřené demonstrující a protestující. Downing Street odmítl poskytnout podrobnosti ohledně toho, zda budou za policejní opatření při této schůzce v Hertforshire platit daňoví poplatníci.

Účastní se ovšem i stínový ministr financí Ed Balls spolu s lordem Mandelsonem, bývalým ministrem labouristického kabinetu.

K dalším hostům patří Christine Lagarde, výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu, Eric Schmidt, výkonný předseda Googlu, Bob Dudley, generální ředitel BP a Jose Manuel Barroso, president Evropské komise.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: telegraph.co.uk