Korporátní politika ve Spojených státech je prostě byznys. Znovu to dokazují informace o tom, že Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) ustoupila lobbistům a schválila vysoce nebezpečný pesticid, který Evropská unie nedávno zakázala z obav o životní prostředí. Nejenže mají neonikotinoidy opakovaně na svědomí hromadná úmrtí včel, známá jako syndrom zhroucení včelstev (Colony Collapse Disorder – CCD), ale dlouhodobé používání těchto pesticidů představuje hrozbu pro další aspekty přírody (a lidi).


Ještě víc šokující je skutečnost, že toto rozhodnutí přichází nejen poté, co byla v EU veřejně diskutována hlavní rizika používání těchto pesticidů, ale i poté, co americké Ministerstvo zemědělství zveřejnilo zprávu o pokračujících umrtích včel a souvisejících dopadech – zprávu, v níž jsou pesticidy označeny jako jedna z příčin. Jen dopad na včely stačí k tomu, abychom věděli, že tyto pesticidy vraždí živočichy a následně i ptáky, kteří se jimi živí.

Globální škody pak mohou dosáhnout až 200 miliard dolarů ročně. Hovoříme o devastaci více než 100 druhů plodin, od jablek po avokádo a švestky.

O tomto tématu diskutuje bezpočet vědců a mnoho organizací věnujících se ochraně životního prostředí. EPA rozhodně nemá nedostatek informací. Není samozřejmě pochyb o tom, že existují i jiné příčiny úmrtí včel. Naše životní prostředí je poškozováno produkty společnosti Monsanto, a to dokonce i v obydlených oblastech, máme chemický déšť, ohromné množství elektromagnetických vln – je však zřejmé, že neonikotinoidy jsou přinejmenším jednou z hlavních příčin. A kromě toho absolutně nepatří do potravinového řetězce.

Server The Pesticide Action Network ( PAN) uvádí, že zákaz EU přišel těsně předtím, že smrticí pesticidy posvětila EPA:

[quote align="center" color="#999999"]

„Rozhodnutí EU vychází ze závažných zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, že tyto pesticidy představují nepřijatelné riziko pro včely a jejich používání by mělo být omezeno. Stále více vědců dokazuje, že kromě ničení přírodních ploch a patogenů jsou neonikotinoidy klíčovým faktorem vymírání včelstev.“[/quote]

Proč tedy teď tyto pesticidy mají zaplavit Spojené státy v mnohem větší míře, než by tomu bylo v rámci EU? Je to krok, který má zvýšit ceny potravin po celém světě kvůli pokračujícímu vymírání včel a následným škodám na plodinách? Taková je moc šarlatánské korporátní vědy.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  naturalsociety.com